ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί έχουμε δύο «ώρες»;

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορεί ο Νταλί να ζωγράφιζε πολλά και ιδιαίτερα περίεργα ρολόγια για να απολαμβάνουμε το θέαμα, ωστόσο όσοι διαθέτουμε πολλά ρολόγια, δεν απολαμβάνουμε καθόλου την αλλαγή ώρας. Όσο πιο πολλά ρολόγια, τόσους περισσότερους δείκτες έχει κανείς να αλλάζει. Γιατί όμως αλλάζει η ώρα δύο φορές το χρόνο; Η απάντηση βρίσκεται στην… οικονομία. Κατά τους 7 μήνες της θερινής ώρας υπολογίζεται ότι εξοικονομούμε συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση του φυσικού φωτός.

roloi

Πίσω στο 1907 πρέπει να ανατρέξει κανείς προκειμένου να δει την πρώτη αναφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής ώρας, με λίγο διαφορετική μορφή. Σε άρθρο που έγραψε ο βρετανός εργολάβος Γουίλιαμ Γουίλετ προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την συμβουλή του Βενιαμίν Φρανκλίνου, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε προτείνει οι άνθρωποι να ξυπνούν μια ώρα νωρίτερα το καλοκαίρι. Με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας ο Γουίλετ προσπάθησε, ανεπιτυχώς να πείσει την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλλει την έναρξη του ωραρίου εργασίας μία ώρα νωρίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να εκμεταλλεύεται το εργατικό δυναμικό το φως της ημέρας.

Πρακτικά η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, από την γερμανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, από τις 30 Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου του 1916. Ακολούθησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Καταργήθηκε, όμως, λίγο καιρό μετά την καθιέρωσή του.

Στη χώρα μας εφαρμόστηκε η θερινή ώρα για πρώτη φορά το 1932 (6 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου), οπότε και οι δείκτες των ρολογιών μπήκαν μία ώρα μπροστά. Δεν απέδωσε το μέτρο και εγκατελείφθηκε.

 C5

Με αφορμή όμως την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με έναρξη εφαρμογής το 1975.

Η θερινή ώρας καθιερώνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου(1π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, επανέρχεται, ταυτοχρόνως για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ποιοι μένουν εκτός μέτρου;

Η Ισλανδία δεν εφαρμόζει το μέτρο λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους στο οποίο βρίσκεται με αποτέλεσμα η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους. Η επίδραση της αλλαγής ώρας θα ήταν αμελητέα.

Η Ρωσία ακολουθούσε τα κράτη της ΕΕ έως τον Απρίλιο του 2011 οπότε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέβαλε την θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το μέτρο της θερινής ώρας αποφεύγεται σε χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό γιατί ανατολή και η δύση του ήλιου δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο διάστημα του χρόνου.

Στη Βραζιλία για παράδειγμα η θερινή ώρα χρησιμοποιείται μόνο στο Νότιο τμήμα της.

Μέχρι το 2005, το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ αποφάσιζε κάθε χρόνο για τις ημερομηνίες αλλαγής. Δεν υπήρχε απόλυτος κανόναςγια την αλλαγή της ώρας γεγονός που προκάλεσε μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της πλειοψηφίας των κοσμικών που ήθελαν να επεκταθεί η θερινή ώρα όσο το δυνατόν περισσότερο και της θρησκευτικής κοινότητας που ήθελε να τελειώνει πριν από το Γιομ Κιπούρ (θρησκευτική εορτή). Αποτέλεσμα ήταν ή Microsoft να μην υποστηρίζει την αυτόματη αλλαγή ώρας για το Ισραήλ στα Windows 98, γιατί δεν υπήρχε σαφές πλαίσιο.

C3

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman