ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Από την ανακάλυψη της φωτιάς... στην τηλεπικοινωνία. Μια βόλτα που αξίζει να κάνεις!

Tweet
Share
Tweet
Share

Περισσότερα από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με 14.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες περιλαμβάνει η περίφημη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ που φέτος συμπλήρωσε τα 25 χρόνια λειτουργίας του.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται είναι: τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες, κινητή τηλεφωνία.

Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά στούντιο (1965). Εκτίθενται επίσης ομοιώματα τηλεπικοινωνιακών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (4ος π.Χ. αι.), αλλά και των Βυζαντινών, όπως το ωρονόμιο του Λέοντα του Μαθηματικού (9ος μ.Χ. αι.). Παρουσιάζονται επίσης δίκτυα αρχαίων φρυκτωριών και βυζαντινών καμινοβιγλών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παράλληλα παρουσιάζει η συλλογή από αυθεντικές-συλλεκτικές τηλεφωνικές συσκευές με έτος κατασκευής από το 1880 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘70.

ote

Από την ανακάλυψη της φωτιάς στην τηλεπικοινωνία

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών μπορεί κανείς να ανακαλύψει την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν οι αρχαίοι Έλληνες με τη φωτιά, ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ μακρινών αποστάσεων. Να μάθει για τις «Φρυκτωρίες», το πρώτο οργανωμένο δίκτυο οπτικής επικοινωνίας στην αρχαιότητα, για την «Πυρσεία» και το πώς λειτουργούσε ο «Υδραυλικός Τηλέγραφος», η πρώτη «συσκευή» αποστολής αρχαίων sms!

ote 8

Μορς, Μαρκόνι και Μπελ γράφουν ιστορία

Με τον ηλεκτρισμό τον 18ο αιώνα, οι εφευρέτες της εποχής γράφουν μια άλλη λαμπερή σελίδα επικοινωνίας. Ο Αμερικανός Σάμιουελ Μορς, το 1837 παραδίδει στην ανθρωπότητα το σύστημα ηλεκτρικής τηλεγραφίας και τον γνωστό κώδικα Μορς. Στο μουσείο τηλεπικοινωνιών ο επισκέπτης μπορεί να «αγγίξει» » το χειριστήριο του Μορς και να ακούσει τους ήχους του μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό του μήνυμα. Να δει ένα ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του Σκοτσέζου Γκράχαμ Μπελ από το 1876, χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές από τον Siemens και τον Ericsson, και μία μοναδική κόκκινη επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή με έτος κατασκευής το 1910. Να δει ακόμη, τον ασύρματο του Ιταλού Μαρκόνι, και να ακούσει  πώς, χάρη σε αυτή την καταπληκτική εφεύρεση, διασώθηκαν οι 712 επιζώντες από το ναυάγιο του Τιτανικού, το 1912.

ote 2

Η «μαύρη καλλονή» της δεκαετίας του ΄60

Τη γνωστή μαύρη μεταλλική τηλεφωνική συσκευή, μάρκας Siemens, κατασκευής 1940, η οποία μεσουράνησε στη δεκαετία του ‘60, θα συναντήσει κανείς ανάμεσα σε πολλές άλλες. Αυτές οι συσκευές, μαζί με τα «αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα», ίσως τα μοναδικά εν λειτουργία σε όλη την Ευρώπη σε χώρους μουσείου, περιμένουν το κοινό ώστε να ξαναζήσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στα χρόνια της αθωότητας.

Τη συλλογή συμπληρώνουν μοναδικά εκθέματα, όπως ο «Ωρολέκτης», συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας ώρας του 1936, ή ο «Αστυλέκτης», με τον οποίο μεταδιδόταν ηχογραφημένα μηνύματα, που αφορούσαν στις υπηρεσίες του ΟΤΕ. Το ενδιαφέρον των παλαιότερων, θα προκαλέσει η συσκευή που κάποτε «εκφωνούσε» το κλασσικό: παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας!

ote 3

Με προορισμό το μέλλον

Ένα πλήρες τηλεοπτικό studio με πραγματικό control room, μας «μεταφέρει» στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα του 1960 από τους λιγοστούς τηλεοπτικούς δέκτες που υπήρχαν τότε στη χώρα μας. Από την άλλη, η μακέτα μιας ολόκληρης πόλης με ένα δορυφόρο να τη «σκεπάζει» προετοιμάζει για την επικοινωνία χωρίς όρια, από τη μια άκρη της γης στην άλλη.

Κινητή Τηλεφωνία

Πέρασαν κιόλας 42 χρόνια από την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, που άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας, αλλά και τον τρόπο ζωής. Η πρώτη κλήση έγινε από το κινητό τηλέφωνο Motorola DynaTac 8000X, με κυψελωτό σύστημα από τον Martin Cooper, μηχανικό της Motorola.

Η νέα αίθουσα «Κινητή Τηλεφωνία Μικρές ιστορίες … μεγάλες αλλαγές», του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν γνωστές και άγνωστες στιγμές στη συναρπαστική αυτή εξέλιξη, αλλά και χαρακτηριστικά κινητά τηλέφωνα της κάθε περιόδου.

ote 4

Στο μεταξύ το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε το νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με πλούσιες δράσεις για οικογένειες και σχολικές ομάδες μέχρι και το Μάιο του 2016.

Όπως εξηγεί η κυρία Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ: «Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Δημιουργούμε υποδομές που εξασφαλίζουν την επικοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά, να αλλάζουμε τα δεδομένα, να φέρνουμε νέες τεχνολογίες, με απόλυτο σεβασμό για την ιστορία μας και το έργο που έχουν επιτελέσει οι άνθρωποί μας. Σε αυτή την ιστορία του Ομίλου, αλλά και των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, μας ταξιδεύει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, σχεδιάσαμε φέτος ακόμη πλουσιότερες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, για να προσφέρουμε ξεχωριστές εμπειρίες επικοινωνίας σε μικρούς και μεγάλους.»

ote 6

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ εντάσσεται στις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας. Είναι μια επένδυση στην κοινωνία που καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους του Ομίλου ΟΤΕ. Παρά τη δύσκολη περίοδο, η επίσκεψη στο Μουσείο, αλλά και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι εντελώς δωρεάν.

Την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου περισσότερα από 4.500 άτομα. Τα προγράμματα σχεδιάζονται με την υποστήριξη μουσειοπαιδαγωγού, εικαστικού και ψυχολόγου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 210 6201899, 210 6201999. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για να δείτε αναλυτικά τα προγράμματα του ΟΤΕ για γονείς και παιδιά δείτε το pdf στην αρχή του κειμένου.

ote 9

ote 10

ote 12

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman