ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κινήσεις... όλο νόημα

Tweet
Share
Tweet
Share

Είναι η πρώτη σας μέρα στη Γερμανία χωρίς να μιλάτε γρι γερμανικά. Παραγγέλνετε κάτι νόστιμο από το μενού και καθώς ο σερβιτόρος χαμογελαστός φέρνει το πιάτο σας, εσείς σχηματίζετε το «ΟΚ» με το δείκτη για να δείξετε την ευχαρίστησή σας. Πριν καλά καλά το καταλάβετε, εκείνος πιάνει το δίσκο και σας τον φοράει κολάρο! Λίγο αργότερα καταφθάνει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και σας ζητά τα ρέστα για τη χειρονομία. Εσείς πανικόβλητος αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος, τι δεν πήγε καλά και πώς βρεθήκατε μπλεγμένος σε μια τρελή ιστορία. 

Καλώς ορίσατε στον κόσμο της παγκόσμιας γλώσσας του σώματος, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται… Όπου οι πιο «αθώες» δικές μας χειρονομίες μπορεί να θεωρούνται βρισιές για τους ξένους.

Το «Thumbs up» ή αλλιώς… bingo

rsz article 2296269 18cd78a8000005dc 55 634x396 1

Απαγορευμένη χρήση: Μέση Ανατολή, Δυτική Αφρική, Λατινική Αμερική

«Μπράβο, πολύ καλή δουλειά!», «Οκ, έκλεισε!», «Μια χαρά εσύ;» Αυτά συνήθως θέλουμε να πούμε όταν σηκώνουμε τον αντίχειρά μας, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Δυτικής Αφρικής αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Στις συγκεκριμένες περιοχές αντίθετα ο αντίχειρας παίρνει τη θέση του… μεσαίου δάχτυλου και αυτόματα μετατρέπεται σε βρισιά. Ακόμα χειρότερο είναι να κάνετε την κίνηση με τα δύο χέρια.

Το αγαπημένο μας «ΟΚ»

9627278114358883757

Απαγορευμένη χρήση: Βραζιλία, Γερμανία, Γαλλία

Αναμφισβήτητα ο Σάκης Ρουβάς θα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα αν τραγουδούσε το «Όλα καλά» στη Βραζιλία. Κι αυτό γιατί στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και στη Γερμανία, ο κόσμος εκλαμβάνει την χειρονομία ως απρεπή λέξη και βρισιά. Η μεγαλύτερη παρεξήγηση έγινε κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίξον στην Βραζιλία κατά τη διάρκεια των 50s. Ενώ κατέβαινε από το αεροπλάνο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ σήκωσε και τα δύο του χέρια στις κάμερες σχηματίζοντας το «ΟΚ», βρίζοντας στην πραγματικότητα το λαό της Βραζιλίας. Η κίνηση έχει εξίσου αρνητική σημασία στη Γαλλία. Για την ακρίβεια σημαίνει πως κάποιος ή κάτι έχει μηδενική αξία ή/και είναι άχρηστο.

Για έλα λίγο από ‘δω

patrick

Απαγορευμένη χρήση: Φιλιππίνες

Λυγίζουμε το δείκτη προς το μέρος κάποιου, όταν θέλουμε να τον καλέσουμε προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο λαός στις Φιλιππίνες δεν το βλέπει έτσι ακριβώς. Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη χειρονομία αποτελεί μια μέθοδο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στους σκύλους και μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αιτία σύλληψης αν γίνει σε δημόσιο χώρο και σας πάρουν χαμπάρι οι αστυνομικοί.

Κερατάκια για πείραγμα

obama2 1

Απαγορευμένη χρήση: Ισπανόφωνες χώρες

Έγιναν δημοφιλή στα 60s από τον τραγουδιστή των Black Sabbath Ronnie James Dio ενώ έκτοτε χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε μέταλ συναυλίες μαζί με το ανελέητο headbanging, όπου τα μέλη του παθιασμένου κοινού πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο για να καταδείξουν τον ενθουσιασμό τους. Στο βουδισμό και τον ινδουισμό αποτελούν «θετική» χειρονομία που υποτίθεται πως ξορκίζει το κακό. Μην διανοηθείτε ωστόσο να κάνετε τη συγκεκριμένη χειρονομία σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κούβα, η Βραζιλία και η Κολομβία. Τα δικά μας «κερατάκια» εκεί σημαίνουν για κάποιον προειδοποίηση πως το έτερον του ήμισυ… τον απατά.

 

Προσοχή στις χειρονομίες, μπορεί να σας μπλέξουν!

Το σήμα της νίκης

image

Απαγορευμένη χρήση: Αγγλία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Αυστραλία,

Ο Τσώρτσιλ το χρησιμοποίησε (με... λάθος τρόπο) στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περήφανος για την νίκη του ενώ οι χίπηδες το έκαναν έμβλημά τους φωνάζοντας «Peace». Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Αγγλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία ή την Αυστραλία τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το σήμα της νίκης και ιδιαίτερα με το πού έχετε στραμμένη την παλάμη σας. Στις παραπάνω χώρες το ενωτικό «Peace bro!», μπορεί να μετατραπεί σε βρισιά. Το ίδιο ισχύει και αν χρειαστεί να παραγγείλετε μπύρες σε pub. Αν ο σερβιτόρος σας ρωτήσει «Πόσες;» και εσείς απαντήσετε σχηματίζοντας το «2» με τα δάχτυλά σας, τότε ο τσαμπουκάς είναι θέμα χρόνου.

Chin Flick

chin flick

Χρησιμοποιείται σε: Βέλγιο, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία,Τυνησία

Στη Γαλλία, αυτή η χειρονομία είναι γνωστή ως LaBarbe, ή «η γενειάδα», με το σκεπτικό ότι αυτός που την κάνει επιδεικνύει τον ανδρισμό του με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που ένα ελάφι επιδεικνύει τα κέρατα του. Απλά τοποθετήστε το χέρι σας κάτω από το πηγούνι και στη συνέχεια κάντε μια κίνηση προς τα εμπρός σαν τίναγμα. Η εν λόγω xειρονομία είναι διαδεδομένη και θεωρείται προσβλητική.

Σημείωση : Στην Ιταλία, αυτή η χειρονομία σημαίνει απλά "Όχι."

 

Αν ταξιδέψετε στη Βραζιλία, βάλτε τα δάχτυλα σας στην τσέπη

Μούτζα

DSC00647

Χρησιμοποιείται σε: Ελλάδα, Αφρική, Πακιστάν

Η μούτζα είναι από τις πιο διαδεδομένες κινήσεις των χεριών, ίσως η παλαιότερη χειρονομία που χρησιμοποιείται ακόμα. Προέρχεται από το Βυζάντιο, όταν οι εγκληματίες εμφανίζονταν αλυσοδεμένοι να περιφέρονται στο δρόμο πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Οι πολίτες για να τους ταπεινώσουν τους έτριβαν στο πρόσωπο ακαθαρσίες, περιττώματα, και στάχτες ανοίγοντας τα χέρια τους διάπλατα. Πλέον η μούτζα είναι μια συμβολική χειρονομία. Στην Ελλάδα, συχνά συνοδεύεται από φράσεις όπως «Πάρτα» ή «Όρσε» . Με τα χρόνια, η σημασία της έχει επεκταθεί, αφήνοντας σεξουαλικά υπονοούμενα.

f2

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman