ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί στις παλιές φωτογραφίες "πάγωναν" τα χαμόγελα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι παλιές φωτογραφίες, αυτές που σίγουρα όλοι έχουμε καταχωνιασμένες στα συρτάρια μας από συγγενείς που έζησαν τον προηγούμενο αιώνα, αποπνέουν ένα μυστήριο μέσω της επιβλητικότητας που βγάζουν. Οι άνθρωποι συνήθως, όταν στέκονταν μπροστά στον φωτογράφο, δεν χαμογελούσαν αλλά αντίθετα είχαν μια σοβαρή έκφραση που περισσότερο συναισθήματα τρόμου δημιουργούσε...

paliaphoto

“Η φωτογραφία είναι το πιο σημαντικό έγγραφο και δεν υπάρχει τίποτε πιο καταδικαστικό από ένα ανόητο χαμόγελο που θα μείνει εκεί για πάντα”, είχε γράψει ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain γι' αυτό το νιόπαντρο ζευγάρι της φωτογραφίας, που δείχνει σαν να το έχουν στείλει σε… καταναγκαστικά έργα.

 

Τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι αυτοί που χαμογελούσαν πλατιά ήταν οι φτωχοί

Στο πλευρό του Twain τάσσονταν και άλλοι άνθρωποι της εποχής του, οι οποίοι εξηγούσαν πως το χαμόγελο κάνει τον άνθρωπο να δείχνει… γελοίος. Όπως και παλαιότερα στους πίνακες – πορτραίτα (παράδοση την οποία “κληρονόμησε” η φωτογραφία) δύσκολα θα δει κανείς κάποιον με μειδίαμα στο πρόσωπο.

 

Για κάποιους το χαμόγελο στη φωτογραφία σε κάνει να δείχνεις γελοίος

“Τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι αυτοί που χαμογελούσαν πλατιά ήταν οι φτωχοί, οι έκφυλοι, οι μεθυσμένοι και όσοι ήταν στο χώρο της διασκέδασης”, ανέφερε σε άρθρο του ο καλλιτέχνης, συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Nicholas Jeeves.

answers photo 3.gif

Τα χαμόγελα θεωρούνταν ότι παραβίαζαν τα όρια της ευπρέπειας. Το 1703 ένας Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά για “ανθρώπους που σηκώνουν το πάνω τους χείλος τόσο ψηλά, που… σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους”“Και όχι μόνο είναι αγενές, αλλά γιατί να το κάνουν; Αφού η φύση μας έδωσε χείλια για να τα κλείνουμε”, συνέχισε.

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman