ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι ρωσικές ξύλινες εκκλησίες που έγιναν έργα τέχνης

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Ουίλιαμ Κλέμεντ Σμιθ ήταν μαραγκός και οι ξύλινες εκκλησίες ήταν το πάθος του. Μια φωτογραφία των ξύλινων ναών του Κίζι, που πρωτοείδε στο περιοδικό Mortise & Tenon Magazine, τον έκανε να συγκεντρώσει χρήματα και να φύγει με την οικογένειά του στα 60 του για την Καρελία, όπου είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Επισκέφτηκε το Κίζι, την αυθεντική καρελική ύπαιθρο της Κίνερμα, το Μπελομορκανάλε και το Κέμι, για να κατανοήσει το αιθέριο μυστικό τους. Ιδού μια σειρά από λόγους, για τους οποίους στο μικρό αυτό νησί της Καρελίας, προσέρχονται ετησίως περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι.

1.Η ξύλινη εκκλησία του Κίζι, θεωρείται το όγδοο θαύμα του κόσμου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 ekk 2

2. Σύμφωνα με το θρύλο, το αρχιτεκτονικό σύνολο του νησιού Κίζι της λίμνης Ονέγκα (764 χλμ. βόρεια της Μόσχας), που αποτελείται από δύο εκκλησίες και καμπαναριά του 18ου – 19ου αιώνα, χτίστηκε από τον ξυλουργό Νέστορα, με μόνο ένα τσεκούρι και μάλιστα, χωρίς ούτε ένα καρφί. Έπειτα ο Νέστορας πέταξε το τσεκούρι του στη λίμνη Ονέγκα, ώστε να μην μπορεί να ξαναχτίσει κανείς αυτή την αριστουργηματική κατασκευή. Αυτό συνέβη το 1714. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καρφιά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα εκκλησιαστικά κτήρια, όχι όμως στον σκελετό του κτηρίου, αλλά μόνο ως υποστήριξη του διακοσμητικού ξύλινου πάνελ.

3. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Φινλανδός πιλότος δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να βομβαρδίσει το Κίζι. Tόσο θαμπωμένος ήταν από την ασυνήθιστη αρχιτεκτονική των ξύλινων εκκλησιών.

ekk 3

4. Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην καρελική πόλη Κεμ (1105 χλμ. από τη Μόσχα), φτιάχτηκε από τόσο παχιούς κορμούς, που ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κρατήσει.

ekk 4

5.Ο ναός της Μεταμορφώσεως δεν έχει προηγούμενο στην πολυπλοκότητα των εργασιών ανακαίνισής του. O ναός ανυψώθηκε πάνω σε σκαλωσιές και κυριολεκτικά «κρεμόταν» στον αέρα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης του αποκαλούταν και «αιωρούμενη εκκλησία».

ekk 5

6. Η ξυλουργική τεχνολογία του ρωσικού Βορρά είναι μια υπό εξαφάνιση τέχνη, όπως ακριβώς και η Βενετία.

ekk 6

7. Σε αντίθεση με την αγγλική αρχιτεκτονική, στις ρωσικές ξύλινες εκκλησίες, τα σανίδια δεν τοποθετούνται κάθετα, αλλά οριζόντια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γνώμη του ειρωνικού μαραγκού Ουίλιαμ Σμίθ, αυτό είναι και το μυστικό των ρωσικών εκκλησιών του Βορρά.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman