ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα ΜΜΜ δεν είναι αυτός που νομίζετε...

Tweet
Share
Tweet
Share

Μιλιούνια μικροβίων βρίσκονται συγκεντρωμένα στα λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα και Μετρό. Και είναι όπου μπορείτε να φανταστείτε. Στις καρέκλες, στις χειρολαβές, σε όλες τις επιφάνειες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, από όλα τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκείνο που έχει τα περισσότερα μικρόβια είναι το Μετρό.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε εκατομμύρια δείγματα που πήραν από λεωφορεία και βαγόνια του Μετρό προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ιδιόμορφο χάρτη. Ένα χάρτη που να παρουσιάζει τα μικρόβια και να εντοπίζει εάν υπάρχει κίνδυνος από τα μικρόβια στα ΜΜΜ και κατά πόσο αυτός είναι μεγάλος. Τα μικρά αυτά σωματίδια βρίσκονται στις επιφάνειες των αντικειμένων κι όταν ο άνθρωπος τις αγγίζει τις μεταφέρει από σημείο σε σημείο.

Μετά από διεξοδική μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σε ποσοστό 48,3% από όλα τα δείγματα δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με κανένα γνωστό οργανισμό, κάτι που σημαίνει πως στις αστικές περιοχές κυκλοφορούν άγνωστα μικρόβια (όχι απαραίτητα ιογενή) τα οποία μεταφέρονται και εκείνα μέσω του ανθρώπου, όταν μπαίνει στα ΜΜΜ.

Συν τοις άλλοις, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περισσότερα από τους μισούς μικροοργανισμούς που εντόπισαν ήταν βακτήρια, ενώ προσδιόρισαν πως μόνο το 0,03% από τα μικρόβια των ΜΜΜ, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία των ανθρώπων και να είναι κάποιος ιός, πχ γρίπη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρατήτηση ότι μόνο το 0,03% των δειγμάτων αφορούσε ιούς, γεγονός καθησυχαστικό για όσους φοβούνται ότι η χρήση των ΜΜΜ τους εκθέτει στην εποχική γρίπη.

Επίσης, καθησυχαστική είναι η διαπίστωστη ότι από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του Μετρό, δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση (συνήθως ζουν στο δέρμα), ενώ το 31% αφορά «οπορτουνιστικά» βακτήρια που θα μπορούσε να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το υπόλοιπο 12% αφορά κανονικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.

j2tw45w3 1354080437

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman