ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εσείς γνωρίζετε την ιστορία της πιο διάσημης συντομογραφίας;

Tweet
Share
Tweet
Share

«OK, έγινε», «oκ, θα τα πούμε», «οκ, θα μιλήσουμε», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, όταν θέλουμε να δείξουμε πως κάτι έγινε κατανοητό ή εξελίσσεται ομαλά. Όλοι, ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, αναφέρουμε τη λέξη «οκ», παρ' όλο που δεν ξέρουμε  ακριβώς την προϊστορία της…

Γνωρίζατε ότι η προέλευση του αγαπημένου μας «οκ» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1963 από τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Άλεν Γουόκερ Ριντ; Τα αρχικά σημαίνουν «oll korrect», που είναι η ανορθόγραφη διατύπωση της έκφρασης «all correct». Στα ελληνικά, η έκφραση μεταφράζεται ως «όλα καλώς» ή «όλα σωστά».

 

Η ιστορία του "ΟΚ" αποκαλύφθηκε το 1963 από τον Άλεν Γουόκερ Ριντ

Ήταν την άνοιξη του 1838 στη Βοστόνη, όταν ο Τύπος άρχισε να χρησιμοποιεί χιουμοριστικές συντομογραφίες, που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Κάπως έτσι η συντομογραφία ΟW ήταν το «oll wright», δηλαδή το ανορθόγραφο «all right», που σημαίνει, «όλα εντάξει». Η έκφραση «no use», που σημαίνει «δεν ωφελεί», γραφόταν «know yuse» ή ΚΥ. To «no go», δηλαδή «δεν προχωράει», έγινε «know go» ή KG. Tο «enough said», που σημαίνει «αρκετά είπαμε», γράφτηκε «nuff said» και η σε συντομογραφία, NS. Το ΟΚ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου.

66abe33c097cab49741978b903e4 h450 w598 m2 q90 cvclhxbcu

Ο κόσμος φαίνεται να διασκέδαζε με τις ανορθόγραφες συντομογραφίες, παρ’ όλο που οι περισσότερες ξεχάστηκαν μετά από λίγο καιρό. Το ΟΚ φυσικά δεν ήταν μία απ’ αυτές. Αντίθετα, σιγά σιγά άρχισε να χρησιμοποιείται κανονικά στην ομιλία. Η χρήση του καθιερώθηκε το 1840, όταν ιδρύθηκε ο πολιτικός σύλλογος «ΟΚ», ο οποίος υποστήριζε τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών και υποψήφιο Πρόεδρο της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπιούρεν.

Το παρατσούκλι του ήταν «Old Kinderhook», δηλαδή ο γέρος απ’ το Κίντερχουκ, που ήταν η περιοχή στη Νέα Υόρκη απ’ την οποία καταγόταν. Οι αντίπαλοι του Βαν Μπιούρεν προσπάθησαν να στρέψουν την έκφραση εναντίον του και υποστήριξαν ότι το «ΟΚ» προερχόταν από τον προκάτοχό του, Άντριου Τζάκσουν, που πίστευαν ότι ήταν αγράμματος.

26tvmp OK jpg 1862686f

Έτσι άρχισαν να δημιουργούν δικές τους πιθανές έννοιες του «ΟΚ», οι οποίες υποτιμούσαν τον πολιτικό. Μία τέτοια έκφραση ήταν το «Out of Kash, Out of Kredit, Out of Klothes» ή «Oll Killed», που συνεχίζει τη χιουμοριστική παράδοση της ανορθογραφίας και σημαίνει «Χωρίς μετρητά, χωρίς πίστωση, χωρίς ρούχα». Όπως και να ‘χει, η συντομογραφία έμεινε στην ιστορία και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως η λέξη προέρχεται από την ελληνική φράση «όλα καλά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman