ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Facebook κάνει τον κόσμο μικρότερο

Tweet
Share
Tweet
Share

Η θεωρία των “Έξι Βαθμών Διαχωρισμού” (Six Degrees of Separation) διατυπώθηκε το 1929 από τον Ούγγρο συγγραφέα Frigyes Karinthy σε μια σύντομη ιστορία με τον τίτλο “Chains”.

Η θεωρία υποστηρίζει πως κάθε άνθρωπος στη γη συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο μέσω μιας αλυσίδας που μπορεί να περιλαμβάνει το πολύ έως έξι κρίκους, ο πρώτος εκ των οποίων περιλαμβάνει τους γνωστούς του, ο δεύτερος τους γνωστούς των γνωστών του κ.ο.κ. Αποτελούμε, δηλαδή, όλοι μας ένα δίκτυο με εξαιρετικά μεγάλο πλήθος “σταθμών” και “συνδέσμων”. Έτσι, όλοι οι άνθρωποι συνδέονται με όλους τους υπόλοιπους με – κατά μέσο όρο – το πολύ έξι “ανθρώπους-μεσάζοντες”.

Σύμφωνα, όμως, με μια πρόσφατη έρευνα του Facebook, ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ μικρότερος από όσο νομίζουμε. Στη έρευνά του, το Facebook διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον 6 αλλά μόνο 3,5 άτομα που συνδέουν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Facebook ξεκίνησε την έρευνα, αναλύοντας τα δισεκατομμύρια των συνδέσεων ανάμεσα στους χρήστες του και προσδιόρισε τα νέα δεδομένα στην θεωρία των “Έξι Βαθμών Διαχωρισμού”.

Η έρευνα, φυσικά, αφορά μόνο τους χρήστες του Facebook που είναι περίπου 1.94 δισεκατομμύρια ανθρώποι, το ¼ περίπου του πληθυσμού της Γης. Οι ερευνητές του Facebook υποστηρίζουν ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα και μικρότερος, όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Internet. Το 2008 ο “Βαθμός Διαχωρισμού” ήταν 4,28 άτομα και σήμερα είναι 3,57.

face

Ο “Βαθμός Διαχωρισμού” μεταξύ οποιονδήποτε δύο ανθρώπων είναι πολύ μικρότερος σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί χρήστες του Facebook, αφού όσο περισσότερους φίλους έχεις, τόσο μικρότερος και ο “Βαθμός Διαχωρισμού”.

Για παράδειγμα ο “Βαθμός Διαχωρισμού” του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι 3,17 ενώ της Σέριλ Σάντμπεργκ 2,92. Οι περισσότεροι άνθρωποι κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,9 και στο 4,2.

Πηγή: Facebook Research

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.