ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η "Blue Monday" μιας 16χρονης ψυχοπαθούς δολοφόνου

Tweet
Share
Tweet
Share

"Αυτός είναι ο λόγος που η Δευτέρα καίει σαν κηροζίνη, όταν βλέπει το πρόσωπό μου να εμφανίζεται." Με αυτόν τον στίχο, ο Χιλιανός ποιητής Pablo Neruda συνθέτει την κούραση που νιώθουμε κάθε Δευτέρα.

Για τον Neruda, αυτή τη μέρα "φωνάζει στο δρόμο του σαν τραυματισμένος τροχός, βυθίζοντας τα ζεστά αιματηρά αποτυπώματα του στη νύχτα". Η επονομαζόμενη "Μπλε Δευτέρα" είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, και σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2005 από τον Dr. Cliff Arnall, αυτή είναι η ημέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κατάθλιψη. Αυτή η ιδέα ήταν ήδη γνωστή και σε ένα αγγλικό ηλεκτρονικό συγκρότημα, «New Order», σε ένα τραγούδι τους με τίτλο "Blue Monday"Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1983 και περιλαμβάνει θλιβερούς στίχους όπως "Πώς αισθάνεσαι να με θεραπεύσεις σαν εσένα, [...] Πες μου πώς αισθάνεσαι όταν η καρδιά σου γίνεται κρύα".

Ήταν Δευτέρα, όταν πέσανε πυροβολισμοί σε ένα από τα πολλά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν στις 29 Ιανουαρίου 1979, όταν η Brenda Ann Spencer, μια 16χρονη κοπέλα, βαριόταν στο σπίτι της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ένα από τα παράθυρά του σπιτιού της έβλεπε προς το Δημοτικό Σχολείο του Κλίβελαντ, ένα σχολείο στο οποίο πήγαινε κι αυτή μερικά χρόνια πριν. Μερικά παιδιά έπαιζαν έξω από το κτίριο περιμένοντας τον γυμνασιάρχη Burton Wragg να ανοίξει τις πόρτες. Ωστόσο, η Brenda δεν είδε πραγματικά τα παιδιά εκεί έξω, αλλά είδε κινητούς στόχους στο έδαφος. Ήταν εύκολοι στόχοι για κάποιον με καλό σημάδι. Τα προηγούμενα Χριστούγεννα, η Μπρέντα είχε ζητήσει για δώρο από τον πατέρα της ένα recording stereo. Αντ 'αυτού είχε πάρει ένα ημι-αυτόματο τυφέκιο .22  xil. με τηλεφακό και 500 σφαίρες. Έπασχε από κατάθλιψη και λίγους μήνες πριν συνελήφθη γιατί σκότωσε κάποια πουλιά στη γειτονιά της. Μετά το περιστατικό αυτό, οι αρχές συνέστησαν στους γονείς της να την στείλουν σε ψυχιατρική μονάδα για να θεραπευτεί από την κατάθλιψη της. Αλλά ο πατέρας της, ένας βίαιος αλκοολικός, αρνήθηκε τη σύσταση.

Brenda Ann Spencer monday murderer police w600 h600 medium

Εκείνο το πρωί λοιπόν, η Μπρέντα πήρε το τουφέκι της και άνοιξε πυρ χωρίς καμία τύψη, σκοτώνοντας οκτώ παιδιά, έναν αστυνομικό που ανταποκρίθηκε στην κλήση 911 τον πυροβόλησε στο λαιμό, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Σκότωσε επίσης, τον γυμνασιάρχη κύριο Wragg και τον φροντιστή του σχολείου, Mike Suchar, οι οποίοι πέθαναν αμέσως. Η επίθεση δεν τελείωσε μέχρι έξι ώρες αργότερα, όταν τις τελείωσαν οι σφαίρες.

Τα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα. Όταν η αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει την έφηβο δολοφόνο, μια δημοσιογράφος από το Σαν Ντιέγκο Tribune την ρώτησε για τους λόγους της επίθεσης. Η Μπρέντα έγειρε τους ώμους της και της απάντησε: "Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό ζωντάνεψε την ημέρα "με μια τρομακτική ψυχραιμία. Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Ήταν πολύ διασκεδαστικό το θέαμα να βλέπω τα παιδιά να πέφτουν νεκρά". Σήμερα, η Brenda Anne Spencer, είναι  55 ετών, και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή της Καλιφόρνια

Ένα μήνα μετά το περιστατικό, ο Bob Geldof έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "I Do not Like Mondays", εμπνευσμένο από τη σφαγή του Δημοτικού Σχολείου του Cleveland και τις σκληρές δηλώσεις της Brenda. Ο Bob Geldof είναι ο τραγουδιστής της ιρλανδικής μπάντας The Boomtown Rats, μαζί με τον Garry Roberts (κιθαρίστα), τον Johnnie Fingers (πλήκτρα), τον Pete Briquette (μπάσο), τον Gerry Cott (κιθαρίστα) και τον Simon Crowe (ντράμερ). Δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο ήχο με ξεκάθαρες επιρροές από το New Wave και το Punk.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman