ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πωλήθηκε το σημειωματάριο του Άλαν Τούρινγκ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Για ένα εκατομμύριο δολάρια δόθηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Bonhams, ένα σημειωματάριο 56 σελίδων. Περιλαμβάνει χειρόγραφες καταχωρίσεις του ειδικού στην αποκρυπτογράφηση και πρωτοπόρου της πληροφορικής Άλαν Τούρινγκ—του επικεφαλής της ομάδας που έσπασε τον κώδικα της συσκευής κρυπτογραφίας Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ζωή του αποτελεί το θέμα της πρόσφατης ταινίας Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game).

Το έργο της ομάδας του Τούρινγκ θεωρείται πως οδήγησε πιο γρήγορα στο τέλος του πολέμου, σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Ο ιδιοφυής Βρετανός μαθηματικός, τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα Enigma, κάτι που οι Γερμανοί θεωρούσαν αδύνατο.

Η υπεύθυνη του οίκου στον κλάδο των σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, Κασσάνδρα Χάτον, εξήγησε πως το υψηλό ποσό το οποίο δόθηκε, αποδεικνύει την τεράστια κληρονομιά που άφησε ο Τούρινγκ. Το όνομα του αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί.

 «Αντανακλά την ιστορική του σπουδαιότητα. Νομίζω ότι πρόκειται για κάποιον που αξίζει περαιτέρω μελέτη, και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλλει να αυξηθεί το ενδιαφέρον για αυτόν και το έργο του», είπε η Χάτον σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Το έργο της ομάδας του Τούρινγκ θεωρείται πως οδήγησε πιο γρήγορα στο τέλος του πολέμου

Με την κορυφαία δημοπρασία επιβεβαιώνεται, συν τοις άλλοις, το έντονο ενδιαφέρον για επιστημονικό υλικό, την ιστορία των υπολογιστών, του διαστήματος, των εξερευνήσεων και των πρώιμων επιστημονικών ανακαλύψεων. Μέρος των χρημάτων που εισέπραξε ο οίκος θα διατεθεί για μια φιλανθρωπική οργάνωση, το όνομα της οποίας δεν είναι γνωστό.

Το σημειωματάριο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια, θεωρείται ότι αποτελεί το μόνο εκτεταμένο χειρόγραφο του Τούρινγκ που υπάρχει, ενώ χρονολογείται από το 1942. Περιλαμβάνει σημειώσεις για μαθηματικούς τύπους και βασικές αρχές πληροφορικής, αφήνοντας να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το λαμπρό μυαλό του.

files this file handout p 011 thumb large

Ο Τούρινγκ, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος, δεν τιμήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έβαλε τέλος στη ζωή του το 1954, σε ηλικία 41 ετών, ενώ του χορηγούνταν ορμόνες. Αυτή η θεραπεία ήταν ο εναλλακτικός τρόπος να εκτίσει την ποινή του μετά τη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απρέπεια το 1952, διότι έκανε σεξ με έναν άνδρα. Η ομοφυλοφιλία αποτελούσε τότε ποινικό αδίκημα στη Βρετανία. Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Τούρινγκ, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε χάρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.