ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ψάχνετε για δουλειά; Ξεχάστε τι σας είπε η μητέρα σας…

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Αν ρωτήσει κάποιος τον Μίκαελ Σουμάχερ, ή τον Ρότζερ Φέντερερ που οφείλουν την καταπληκτική τους πορεία και τα πολλά κύπελλα που κέρδισαν, είμαι σίγουρος ότι θα πουν: πολύ καλή προετοιμασία και εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση!  Χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα τον μεγάλο οδηγό της Formula 1, και τον μεγάλο τενίστα, παρότι υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω - επειδή αποτελούν τα δικό μου πρότυπο, για να δώσω το παράδειγμα της επιτυχίας σε έναν εξίσου ανταγωνιστικό χώρο με αυτόν της Formula 1 και του τένις, το χώρο των business, για κάποιον που είναι αποφασισμένος να κερδίσει τη θέση των ονείρων του σε μια μεγάλη επιχείρηση. Το να ξέρει κάποιο επίδοξο στέλεχος πως να πουλήσει τον εαυτό του δεν είναι τόσο απλό, χρειάζεται πολύ δουλειά και ετοιμότητα για να το πράξει. Ανεξαρτήτως του χώρου που βρίσκεται (γραφείο, εστιατόριο ή οτιδήποτε άλλο). 

shumacher

Το να βρεις δουλειά σήμερα είναι δύσκολο και ο ανταγωνισμός πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό όταν σας καλέσουν σε μια συνέντευξη για δουλειά, βεβαιωθείτε ότι αναδεικνύετε τον εαυτό σας αποτελεσματικά, ακόμα και όταν έχετε μόνο δεκαπέντε λεπτά με τον μελλοντικό προϊστάμενο ή αφεντικό σας για να το πετύχετε.  Είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε οπουδήποτε, ακόμα και σε κάποιο ασανσέρ, με τον υπεύθυνο πρόσληψης σε μια επιχείρηση που ονειρεύεστε. Έτσι, με το που κλείνει η πόρτα, μάλλον θα αισθανθείτε κάτι σαν ναυτία, αφού η αδρεναλίνη σας θα ανέβει στα ύψη, λόγω του περιορισμένου χρόνου που θα έχετε στη διάθεσή σας για να τον πείσετε. Αν λοιπόν έχετε γύρω στα 15 λεπτά για να «επικοινωνήσετε» την αξία σας σαν μελλοντικό στέλεχος, για να διηγηθείτε όλο το βιογραφικό σας, τα επιτεύγματα σας που πιθανόν να προέκυψαν από ατέλειωτες ώρες δουλειάς ή ξενυχτιού, τι θα κάνετε; Προφανώς είναι πολλά αυτά που θέλετε να πείτε, αλλά το περιθώριο που έχετε σας υποχρεώνει να είστε ουσιαστικός και ξεκάθαρος. Αν κατορθώσετε να χειριστείτε το χρόνο σας σωστά, τότε μάλλον θα τα καταφέρετε. Δείτε παρακάτω τρία σημαντικά βήματα για να το πετύχετε: 

fed

 Εξασκηθείτε, εξασκηθείτε, εξασκηθείτε 

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν τη γνώση και την ευφράδεια για να μπορέσουν να εξιστορήσουν σύντομα όλη την επαγγελματική τους εμπειρία, πολλώ δε μάλλον όταν είναι αναγκασμένοι να το πράξουν σε 15 λεπτά. Εξασκηθείτε λοιπόν! Προβάρετε κυριολεκτικά 100 φορές την ομιλία σας. Κάντε το μπροστά σε έναν καθρέπτη ώστε να ελέγχετε ταυτόχρονα και τη γλώσσα του σώματος σας. Προβάρετε διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την περίπτωση, (δηλαδή αν είστε σε γραφείο με έναν η περισσότερους υπεύθυνους, αν είστε όρθιοι ή καθιστοί, αν πρέπει να μιλήσετε στο τηλέφωνο, κ.ο.κ.). Προετοιμάστε τον εαυτό σας για το πιο απίθανο μέρος στο οποίο ενδέχεται να κληθείτε να πείτε εντός 15 λεπτών όλα αυτά για τα οποία θα έχετε εξασκηθεί. 

foc

Επικεντρωθείτε στο αντίκτυπο που είχατε στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας 

Μην ασχοληθείτε μόνο με το βιογραφικό σας. Επικεντρωθείτε στην εμπειρία σας, περιγράψτε τον αντίκτυπο που είχαν τα επιτεύγματα σας στις προηγούμενες δουλειές σας, καθώς και τι εύχεστε να πετύχετε στην επόμενη ευκαιρία που θα έχετε.  

Ξεχάστε τι σας είπε η μητέρα σας ή…. 

Ξεχάστε τι σας είπε η μητέρα σας, ή οποιοσδήποτε άλλος.  Σε όλους μας οι γονείς και οι δάσκαλοι μας έλεγαν να μη καυχιόμαστε. Αλλά για να πουλήσετε τον εαυτό σας χρειάζεται να ξεπεράσετε αυτά τα ταμπού. Εγκαταλείψτε τον πληθυντικό και τα εμείς, και δώστε έμφαση στο εγώ, αλλά πάντοτε με χάρη και όχι με αυταρέσκεια. Τονίστε τα επιτεύγματα σας!Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.