ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι κοινό έχουν οι ιδέες του Χίτλερ με την αμερικάνικη κουλτούρα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένα από τα σημαντικότερα «ιστορικά» επιτεύγματα των ΗΠΑ ήταν αναμφισβήτητα η σκηνή στην οποία ο Captain America δίνει μπουνιά στον Αδόλφο Χίτλερ. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Εκείνο ωστόσο που λίγοι ξέρουν είναι πως ο αρχηγός των Ναζί είχε αδυναμία σε πολλά πράγματα που παράγονταν στην Αμερική από τον Μickey Mouse μέχρι και την Coca Cola.

Και παρ’ όλο που γενικά οι αρχές της ναζιστικής Γερμανίας φαντάζουν στο μυαλό μας άκρως αντίθετες από αυτές των αμερικάνικων προτύπων, η ιστορία αποδεικνύει πως τελικά ο τρόπος σκέψης του Χίτλερ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικάνικη κουλτούρα.

  1. Η ναζιστική προπαγάνδα στηρίχθηκε σε ποικίλες αμερικάνικες πηγές

Ο Χίτλερ τις πρώτες ημέρες της εξουσίας του έκανε παρέα με τον Ernst "Putzi" Hanfstaengl. Ο Putzi έσπαγε πλάκα με το μουστάκι του φίλου του, ενώ τον βοήθησε για την έκδοση του βιβλίου του «Ο Αγών μου». Ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ ενώ αργότερα ο Χίτλερ θα απαιτούσε από αυτόν να υιοθετήσει τη μουσική των Ναζί στα συνθήματα του πανεπιστημίου ώστε να διαδοθεί περαιτέρω.

481884 v2

Συγκρίνετε στη συνέχεια το τραγούδι του Harvard με αυτό της ναζιστικής Γερμανίας.

  1. Οι αντισημιτικές απόψεις του Αδόλφου Χίτλερ ήταν εμπνευσμένες από τον Henry Ford

481902 v1

Πολλοί μελετητές έχουν επισημάνει πως πιθανότατα η κοσμοθεωρία του Henry Ford είναι αυτή που σε πρωταρχικό τουλάχιστον στάδιο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις βασικές αρχές του ναζισμού. Ο επιχειρηματίας αγόρασε την «Dearborn Independent», μια αντισημιτική και συνάμα συνωμοσιολογική εφημερίδα που είχε πλήθος υποστηρικτών. Ο Ford στράφηκε κατά των Εβραίων ενώ είναι ο μόνος Αμερικανός που αναφέρεται στο «Mein Kampf», στη «βίβλο του ναζισμού». Μέσα από την εφημερίδα του ήθελε να προβάλει τον «ορθό δρόμο ανάπτυξης» που ευαγγελιζόταν ο Χίτλερ και να στηλιτεύσει τον «εβραϊσμό» στον οποίο φόρτωνε περίπου όλα τα δεινά της ανθρωπότητας.

Για πολλά χρόνια η αρθρογραφία του αποτελούσε πρώτη ύλη για τη συνθηματολογία του Γκέμπελς κ.ά. Για το «πολύτιμο έργο» του τιμήθηκε από τους χιτλερικούς με τον Μέγα Σταυρό του Γερμανικού Αετού. Ωστόσο ουδέποτε αποκλείστηκε εργάτης, υπάλληλος κ.λπ. στις εταιρείες του αν ήταν εβραίος.

toixos

Ως επιχειρηματίας, συνέχιζε να έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία, κατασκευάζοντας ακόμα και πολεμικό υλικό. Η θυγατρική μάλιστα της Ford Motors στη Γερμανία, Ford-Werke, έφτασε στο σημείο να απασχολεί 200 Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου σε συνθήκες δουλείας.

Ο ίδιος ο Χίτλερ περιγράφει τον Ford ήδη από το 1924 ως «έναν από τους πιο πολύτιμους, σημαντικούς και πνευματώδεις μαχητές μας», την ίδια στιγμή που είναι ο μόνος Αμερικανός που μνημονεύεται στο χιτλερικό «Ο Αγών Μου», με τον Αδόλφο να επαινεί τη στάση του. Σε συνέντευξή του το 1931 στην εφημερίδα Detroit News, ο Χίτλερ δηλώνει ότι βλέπει τον Ford ως πηγή έμπνευσης και εξηγεί διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους έχει το πορτρέτο του αμερικανού βιομηχάνου στο γραφείο του.

Ως αποτέλεσμα της προπαγανδιστικής δράσης του Ford, ο Γερμανός πρόξενος παρασημοφορεί τον Ιούλιο του 1938 τον βιομήχανο, στα 75α του γενέθλια, με τον Γερμανικό Αετό, την υψηλότερη τιμή που απένειμε η ναζιστική Γερμανία σε ξένο υπήκοο. Η δράση του κατά τα φονικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου αποτελεί μελανή σελίδα στη βιογραφία του, με τις πράξεις του να λογίζονται τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.

  1. Τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργήθηκαν με βάση τα αμερικάνικα συστήματα κράτησης των Ινδιάνων

481906 v1

Σαφώς ο Χίτλερ πρόσθεσε τη δική του διαστροφή για την εξόντωση ενός ολόκληρου γένους, την ώρα που οι Αμερικάνοι άφησαν την πείνα και την εξαθλίωση να κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Ο Χίτλερ μελέτησε τη δομή των ινδιάνικων καταυλισμών ενώ προσπάθησε να εφαρμόσει τις πρακτικές εξόντωσης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στα αμερικάνικα κρατητήρια οι ιθαγενείς εργάζονταν άπειρες ώρες χωρίς αμοιβή ενώ δεν είχαν τη δυνατότητα να δραπετεύσουν.

indians

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman