ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο πρόδρομος του GPS: Χάρτες - κειμήλια

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε έναν χάρτη; «Πριν από 15 χρόνια όταν μετακόμισα στο Λονδίνο», απαντά ο αρθρογράφος της Guardian, David Shariatmadari, ο οποίος συνέλεξε τους πιο περίεργους χάρτες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ και μας τους παρουσιάζει. Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χαρτογράφηση περιοχών σπανίζει, καθώς ένα GPS είναι αρκετό για να ανοίξει σε κάποιον το δρόμο και να τον οδηγήσει εκεί που θέλει. Παλαιότερα η μελέτη των χαρτών συντελούσε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και στη διεύρυνση των οριζόντων του νου. Κι όλα αυτά γιατί με την εξερεύνησή του, κάποιος θα προβληματιζόταν για τη γεωγραφία, τις αποστάσεις και τη διαμόρφωση του χώρου. Πλέον, μια φωνή στο GPS ή ένα εξελιγμένο smartphone, μας βγάζουν από τον κόπο του παρελθόντος.

map 1

Mappa Mundi

Ένας από τους πιο διάσημους χάρτες της μεσαιωνικής εποχής είναι ο Mappa Mundi, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 1300 και φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Hereford στην Αγγλία. Δημιουργήθηκε από δέρμα μοσχαριού, ενώ απεικονίζει την Ιερουσαλήμ σαν το κέντρο του κόσμου. Η Αγγλία και η Ιρλανδία βρίσκονται στο περιθώριο.

map 2

Piri Reis’ map of the Mediterranean

Ο χάρτης παρουσιάζει τη Μεσόγειο, χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ακριβής για την εποχή του. Το αντίγραφο του δημιουργήθηκε το 1521 από το γνωστό Οθωμανό ναυτικό, Πίρι Ρέις, ο οποίος επίσης έφτιαξε τον πρώτο τουρκικό χάρτη της Βόρειας Αμερικής.

map 3

Leo Belgicus

Οι χάρτες πολλές φορές χρησιμοποιούνται προκειμένου να στείλουν πολιτικά μηνύματα. Ο χάρτης με την ονομασία “Leo Belgicus” δημιουργήθηκε έτσι ώστε να αναδειχθεί η ισχυροποίηση των χωρών που βρίσκονται εντός του λιονταριού.

map 4

Bird’s-eye view of New York

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για το μάτι του αετού-συμβόλου των ΗΠΑ ή ενός οποιουδήποτε πουλιού. Στο συγκεκριμένο χάρτη του 1909, η θέα της Νέας Υόρκης είναι καλύτερη κι από αυτή που θα αποτυπωνόταν σε ένα χάρτη 2D.

map 5

London before houses

Ο μοναδικός αυτός χάρτης του 1884 αποτυπώνει με σαφήνεια την πρωτεύουσα της Αγγλίας πριν γεμίσει με κτίρια και δρόμους. Πράσινο, ρυάκια και ποτάμια είναι σχεδιασμένα με μοναδική λεπτομέρεια.

map 6

John Snow’s cholera map

Μια άλλη λειτουργία των χαρτών είναι επίσης να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί. Το 1854 ο δόκτωρ John Snow αποφάσισε να δημιουργήσει έναν προκειμένου να καταγράψει τις περιοχές, οι οποίες πλήττονταν από την επιδημία της χολέρας. Με τον τρόπο αυτό σκέφτηκε πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν ολικά.

map 7

London Underground map

Ο χάρτης με την ονομασία “London Underground map” σχεδιάστηκε το 1908, ενώ απεικονίζει τις σιδηροδρομικές γραμμές του Λονδίνου. Ο δημιουργός χρησιμοποίησε ποικίλα χρώματα έτσι ώστε το μάτι να διακρίνει με άνεση την κάθε γραμμή.

map 8

Scott and Amundsen’s routes to the South Pole

Ο χάρτης αποτίει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μεγάλων εξερευνήσεων. Σε ένα τέτοιο υπερατλαντικό ταξίδι πέθαναν ο καπετάνιος Robert Scott και οι σύντροφοι του. Ο χάρτης σχεδιάστηκε προς τιμήν τους.

map 9

The Earthsea archipelago

Οι φανταστικοί χάρτες δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα, ωστόσο μπορούν να εγείρουν τη φαντασία. Ο κόσμος που δημιούργησε η Ursula K Le Guin μέσα από τους μυθικούς χάρτες της χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά μυθιστορήματα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μεγάλους συγγραφείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.