ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βενεζουέλα: «Capital Control» στο ρεύμα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σαν να μην τους έφταναν όλα τα άλλα έρχεται και το «ρεύμα με το κουπόνι»… Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας εκτός από τα εκτεταμένα φαινόμενα βίας, τις τρομακτικές ελλείψεις σε βασικά αγθαθά (η κ. Βούλτεψη θα μας πει για το χαρτί υγείας φανταζόμαστε…) και τα δυσθεώρητα ύψη του πληθωρισμού καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και τους περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

coaster ration book

Η ενισχυμένη ζήτηση, που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας οδήγησε την κυβέρνηση Μαδούρο να λάβει την απόφαση να βάλει όριο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό του ωραρίου εργασίας ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων στις 6 ώρες από τις 8, με την απαίτηση οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την αποδοτικότητα της χρήσης ρεύματος. Ζητά, επίσης, η κυβέρνηση Μαδούρο από τον ιδιωτικό τομέα να συμμορφωθεί με τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος προχωρώντας σε συνεχείς επιθεωρήσεις εργοστασίων, εμπορικών κέντρων και άλλων ενεργοβόρων δομών.

Παράλληλα απευθύνει η κυβέρνηση έκκληση στους οικιακούς χρήστες για λελογισμένη κατανάλωση ρεύματος, καθώς αυτή αποτελεί το 40% της συνολικής ζήτησης της χώρας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας» δήλωσε ο υπουργός ενέργειας Jesse Chacón, ο οποίος εξήγησε ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 1.500 μεγαβάτ. «Σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί το σύστημα θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας» προειδοποίησε.

Βέβαια τα προβλήματα ηλεκτροδότησης δεν είναι κάτι καινούρια για την Βενεζουέλα. Τις τελευταίες μόνο ημέρες δέκα από τις 24 πολιτείες έχουν παρουσιάσει αδυναμία κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης.

Caracas blackout VenezuelaΆνδρας, στο μπαλκόνι του στο Καράκας, περιμένει να έρθει το ρεύμα ύστερα από blackout που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013

Ο πρώην πρόεδρος Τσάβες προχώρησε το 2007 σε κρατικοποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού στη χώρα με στόχο να ενισχύσει την παραγωγικότητα των εγκαταστάσεων.

Σήμερα έχει τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 28.000 μεγαβάτ, ωστόσο μετά την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης στα 18.300 μεγαβάτ (από 16.800 μεγαβάτ μέχρι πρότινος), το σύστημα φαίνεται ότι ξεπέρασε τις δυνατότητές του.

Πηγή: Business Insider

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.