ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιστορικές φωτογραφίες με... άλλο μάτι

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες κρύβουν η καθεμιά τη δική της ιστορία. Πρόκειται για εικόνες που δεν έχουν "κυκλοφορήσει" πολύ και για χρόνια έμειναν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Το ενδιαφέρον, όμως εδώ, δεν έγκειται τόσο σε αυτό καθαυτό το ιστορικό γεγονός, αλλά στο ότι το παρουσιάζουν από μια διαφορετική γωνία λήψης.

Όσες λεπτομέρειες κι αν διαβάσει κάποιος σε ιστορικές πηγές, καμία δεν θα μπορέσει να αποτυπώσει στο έπακρο ένα γεγονός όσο μια φωτογραφία, που αποτύπωσε τη στιγμή. Κι ενώ υπάρχουν αυτές που τραβούν την προσοχή μας για τον τρόπο που συνέθεσε το κάδρο του ο φωτογράφος, οι συγκεκριμένες συναρπάζουν απλώς και μόνο γιατί παρουσιάζουν πασίγνωστα γεγονότα από άλλη "φωτογραφική" οπτική.

  1. Το Άγαλμα της Ελευθερίας υπό κατασκευή (Παρίσι, 1884)

Σχετική εικόνα

Το πλήρες όνομα του αγάλματος είναι η «Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο» και είναι εμπνευσμένο από ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1875, ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1884 και παραδόθηκε στις ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου του 1884 σε 350 κομμάτια και πακεταρισμένο σε 214 κιβώτια. Η συναρμολόγησή του κράτησε 4 μήνες. Τα μόνα πράγματα που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους όσοι ανεβαίνουν στο Στέμμα, είναι η φωτογραφική τους μηχανή και τυχόν φάρμακα.

  1. Στα γυρίσματα του λογότυπου της εταιρίας Metro-Goldywn-Mayer

Αποτέλεσμα εικόνας για Στα γυρίσματα του λογότυπου της εταιρείας Metro-Goldwyn-Mayer

Το 1916, ο Howard Dietz δημιούργησε τη βασική έκδοση του λογότυπου της εταιρίας, ήτοι το υπερήφανο λιοντάρι που βρυχάται και περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι, ενώ καλύπτεται από το σύνθημα του στούντιο Ars Gratia Artis (ή, «τέχνη για την τέχνη» ). Συνολικά, στο λογότυπο έχουν χρησιμοποιηθεί επτά διαφορετικά λιοντάρια, εκ των οποίων το τελευταίο προστέθηκε το 1957.

  1. Οι Beatles περπατούν αναπόδα την Abbey Road

AbbeyRoad

Η φωτογραφία του αυθεντικού εξωφύλλου του "Abbey Road" (1969) των Beatles τραβήχτηκε στο φημισμένο δρόμο του βορείου Λονδίνου, όπου και ηχογραφήθηκε το άλμπουμ. Στην επίσημη φωτογραφία οι Beatles διασχίζουν το δρόμο από τα αριστερά στα δεξιά. Η... ανάποδη φωτογραφία αποτελεί μέρος ιδιωτικής συλλογής της Σάρα Γουίλερ και πουλήθηκε το Μάιο του 2012 σε δημοπρασία, έναντι 14.000 δολαρίων. Μόλις έμαθε για το ποσό πώλησης, ο Ρίνγκο Σταρ δήλωσε πως έχει και εκείνος σετ με ανάποδες φωτό, αλλά «δεν θυμάμαι που το έβαλα».

  1. Φυγαδεύοντας τη Μόνα Λίζα

Αποτέλεσμα εικόνας για 4. Φυγαδεύοντας τη Μόνα Λίζα

Ο Χίτλερ αγαπούσε ιδιαίτερα την ζωγραφική κι ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, Ζακ Ζογιάρντ, που στις 25 Αυγούστου 1935, αποφάσισε να κλείσει το Μουσείο για τρεις ημέρες, προκειμένου να φυγαδεύσει τα έργα τέχνης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Για 72 ώρες, εργαζόμενοι και εκπαιδευόμενοι δούλευαν με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε να κρύψουν όλα τα σπουδαία έργα σε λευκές ξύλινες θήκες. Συνολικά, 203 οχήματα μετέφεραν 1.862 ξύλινες θήκες σε πάρα πολλά κάστρα στην Γαλλία, που ήταν υπεράνω κάθε υποψίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman