ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα (μουσικό) μήνυμα για τους μαθητές...

Tweet
Share
Tweet
Share

Γευματίζουν καλά για να διατηρούν τις δυνάμεις τους, κοιμούνται λίγο για να διαβάσουν την ύλη όσο καλύτερα μπορούν, κάνουν υπομονή και μετρούν μέρες για την ολοκλήρωση μιας από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής τους, τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο λόγος για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που διαγωνίζονται για να εξασφαλίσουν μια θέση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και να επενδύσουν για το μέλλον τους. Προς τιμήν τους συγκεντρώσαμε τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια που αποτελούν αντίδοτο για τις πανελλήνιες. Και να θυμάστε! Όπως έχει πολύ πετυχημένα σημειώσει ο κορυφαίος ποιητής του 20ου αιώνα, William Butler Yeats, «η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας».

Pete Seeger- What Did You Learn In School Today

«Τι έμαθες σήμερα στο σχολείο μικρό μου αγόρι; Διάβασα πως οι στρατιώτες σπάνια πεθαίνουν. Διάβασα πως η Ουάσιγκτον δεν λέει ποτέ ψέματα, πως ο καθένας είναι ελεύθερος. Αυτά μου είπε η δασκάλα στο σχολείο, αυτά έμαθα σήμερα», τραγουδά ο διάσημος καλλιτέχνης στο τραγούδι «What did you learn in school today». Σύμφωνα με την άποψή του, ο ρόλος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. Όχι μόνο αυτής που παρέχει το υπουργείο Παιδείας, αλλά αυτής που ξεκινά με τη γέννηση και τελειώνει με το θάνατο του ανθρώπου.

Nirvana- School

«Δεν θα το πιστέψεις; Είναι θέμα τύχης, μην υποχωρείς. Είσαι πάλι στο γυμνάσιο. Μην το βάζεις κάτω», ερμηνεύει το διάσημο συγκρότημα στο τραγούδι με τίτλο «School».

The Ramones - Rock 'N' Roll High School

«Δεν με νοιάζει για την ιστορία, θέλω να ροκάρω στο σχολείο, γιατί αυτό θέλω να γίνω, θέλω να ρίξω μερικές κλωτσιές. Μισώ τους δασκάλους και τους διευθυντές, θέλω μόνο να ‘μια ροκ», εξηγούν οι αντιδραστικοί Ramones στο «Rock 'N' Roll High School».

Growing Up – Bruce Springsteen

Το τραγούδι «Growing Up» βρίσκεται στο άλμπουμ Greetings from Asbury Park, N.J. που κυκλοφόρησε το 1973. Μια μελωδία σε μέτριους ρυθμούς, παρουσιάζει την επαναστατική περίοδο της εφηβείας έτσι όπως τη βίωσε ο καλλιτέχνης.

Gary US Bonds – School Is Out

Ο κορυφαίος τραγουδιστής της rock ‘n’ roll, Gary US Bonds μετρά ως το τέσσερα και εξηγεί πως δεν αντέχει άλλα βιβλία, δεν μπορεί άλλες σπουδές, το μόνο που θέλει είναι να ξενυχτά τα βράδια με τους φίλους του, να κάνει ό,τι θέλει, δεν μπορεί άλλο να ανησυχεί για τους δασκάλους. Σίγουρα οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές, θα ήθελαν να τραγουδήσουν μαζί του τη συγκεκριμένη περίοδο…

«Δεν επέτρεψα ποτέ στο σχολείο να αναμειχθεί στην εκπαίδευσή μου», είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην, το αληθινό όνομα του οποίου ήταν Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς. Η παιδεία του κάθε ανθρώπου αναμφισβήτητα είναι απόκτημα της πορείας του μέσα στα χρόνια και όχι «τέχνη» που μαθαίνεται μες στα σχολεία. Όπως και να ‘χει, στους μαυροπίνακες και τα τετράδια δίνονται οι βασικές κατευθύνσεις αλλά και γνώσεις για την εκπαίδευση ενός ατόμου. Το ίδιο οφείλει να τις χρησιμοποιήσει σωστά προκειμένου να προκόψει και να δημιουργήσει στη ζωή του.

Από εμάς καλή δύναμη σε όλους τους νέους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman