ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πανάρχαια "πορτρέτα" στα βράχια του Αιγαίου

Tweet
Share
Tweet
Share

Η αποκάλυψη μιας πανάρχαιας τέχνης, για την οποία δεν γνωρίζαμε τίποτα μέχρι σήμερα, έγινε πρόσφατα στο Αιγαίο. Για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα στην Άνδρο ήρθαν αντιμέτωποι με αναπαραστάσεις μορφών ζωγραφισμένες στα βράχια. 

Η ανασκαφέας, κ. Χριστίνα Τελεβάντου διαπίστωσε την ύπαρξη παλαιότερων βραχογραφιών που έσβησαν με τον χρόνο. Σε νέες έρευνες που έγιναν πέρυσι κοντά στην πύλη του νεολιθικού οικισμού, “προ της πύλης και σε μικρή απόσταση από αυτήν καθαρίστηκε από τα χώματα το βραχώδες έδαφος και αποκαλύφθηκαν νέες βραχογραφίες που εικονίζουν, για πρώτη φορά, ανθρώπους”, σημείωσε ο ακαδημαϊκός και γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, κ. Βασίλειος Πετράκος.

assets LARGE t 420 54503519

“Πέντε μορφές κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια. Ένα ζώο εμφανίζεται με δύο ύβους (καμπούρες), παράσταση που επιδέχεται περισσότερες εξηγήσεις. Κυνηγός φαίνεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, άλλες παραστάσεις εικονίζουν χορευτές, δακτυλιόσχημα θέματα και πλοία ως και τα γνωστά κυκλικά βαθουλώματα”, είναι μερικά από τα σχέδια που ξεχωρίζουν.

Η αποκάλυψη μιας πανάρχαιας τέχνης, για την οποία δεν γνωρίζαμε τίποτα μέχρι σήμερα, έγινε στο Αιγαίο

Στη Σύρο, όπου η ανασκαφέας Μαρίζα Μαρθάρη συνέχισε την έρευνα της αρχαίας προϊστορικής ακρόπολης, βρέθηκαν ενδιαφέρουσες βραχογραφίες στη βορειοδυτική πλευρά της οχύρωσης. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, “μία εικονίζει ψάρι ή δελφίνι. Το σχέδιο δεν έχει περίγραμμα. Φυσικά κάποιο πολύ αχνό θα είχε σχεδιαστεί με οξύ εργαλείο και γεμίστηκε με πυκνά και άνισου μεγέθους κοιλώματα στον βράχο. Του θαλάσσιου ζώου διακρίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά, η ουρά, τα πτερύγια και το ρύγχος. Άλλες βραχογραφίες εικονίζουν μακρύ πλοίο με κουπιά ή πυκνές ανάλογες γλυφές σε ομάδες, ή κύκλο γεμάτο με πυκνά μικρά κοιλώματα από τα οποία επίσης περιβάλλεται.”

63301 ceb2cf81ceb1cf87cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb12b9

Νέες βραχογραφίες εντοπίστηκαν από τον Ανδρέα Βλαχόπουλο και στο Βαθύ Αστυπάλαιας, όπου πέρυσι είχε έρθει αντιμέτωπος με παραστάσεις ερωτικού περιεχομένου, αλλά των Ιστορικών Χρόνων, δηλαδή του 6ου-5ου αιώνα π.Χ. Ωστόσο,τα προηγούμενα έτη η έρευνα του κ. Βλαχόπουλου είχε αποκαλύψει μεγάλο αριθμό προϊστορικών βραχογραφιών στις επιφάνειες των δολομιτικών ασβεστολίθων του ακρωτηρίου. Σε τρεις διαμορφωμένες ατραπούς, που κατέληγαν σε πυλίδες εισόδου προς την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη, υπήρχαν μεγάλης κλίμακας βραχογραφίες πλοίων, μήκους έως 70 εκατοστών, κατακόρυφων εγχειριδίων και σπειρών. Υπήρχαν και σε άλλα σημεία του ακρωτηρίου με τυπολογία πρωτοκυκλαδική (3η χιλιετία π.Χ.).

Νέες βραχογραφίες εντοπίστηκαν από τον Ανδρέα Βλαχόπουλο και στο Βαθύ Αστυπάλαιας

Την περασμένη χρονιά στην Αστυπάλαια εντοπίστηκαν νέες βραχογραφίες που απεικονίζουν πλοία, σπείρες, δόρατα, βέλη, εγχειρίδια. Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ευρήματα του Ανδρέα Βλαχόπουλου είναι και ένα πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο του οποίου το άνω μέρος οξύνεται βαθμηδόν. Το ειδώλιο εντοπίστηκε ακέραιο στη βόρεια ακτή, στο Βαθύ, όπου κατά τα προηγούμενα έτη είχαν έρθει στο φως ταφές βρεφών σε πρωτοκυκλαδικά αγγεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman