ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Mια μεγάλη καταστροφή εν καιρώ ειρήνης

Tweet
Share
Tweet
Share

Την 29η Ιουνίου του 1995 και μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα κατέρρευσε το πολυκατάστημα Sampoong στη Σεούλ. Συνολικά 502 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 937 υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. Ποινική και ηθική αμέλεια αλλά και κακής ποιότητας κατασκευή οδήγησαν στη μεγαλύτερη καταστροφή εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Νότιας Κορέας. Η ευθύνη αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη του κτιρίου Lee Joon, ο οποίος στην πορεία της κατασκευής άλλαξε τα σχέδια για τη χρήση του κτίσματος.

Οι κυλιόμενες σκάλες και οι εγκαταστάσεις κλιματισμού που συμπεριελήφθησαν στο σχέδιο πρόσθεσαν επιπλέον φορτίο στο κτίριο, το οποίο, βέβαια, δεν μπορούσε να αντέξει. Αν και τον Απρίλιο του 1995 εντοπίστηκαν εκτεταμένες ρωγμές, δεν έγινε τίποτα, ενώ την ημέρα της καταστροφής τα “σκασίματα” στους τοίχους και τις κολόνες πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα. Παρόλα αυτά, ο ιδιοκτήτης μη θέλοντας να χάσει τις εισπράξεις της ημέρας, αρνήθηκε την εκκένωση παγιδεύοντας 1.500 άτομα στο εσωτερικό του.

Στις 29 Ιουνίου του 1995 το πολυκατάστημα Sampoong στη Σεούλ κατέρρευσε μέσα σε 20 δευτερόλεπτα

Η Νότια Κορέα από την αρχή είχε συνειδητοποιήσει πως η ανάπτυξη και η αστικοποίηση πάνε μαζί. Γι’ αυτό άλλωστε η θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Οι πόροι που έχουν διατεθεί για την πρωτεύουσα Σεούλ θέτουν τις υπόλοιπες πόλεις σε δεύτερη μοίρα, λες και υπάρχουν απλά για να τροφοδοτούν τη μεγαλούπολη του κράτους.

6954fd73 d55f 45c7 9ebe edecf4cf1bb2 620x409

Για τη δημιουργία της νέας πόλης μετά τον πόλεμο ανοικοδομήθηκαν πολλά κτίρια, ενώ χτίστηκαν εκ θεμελίων αρκετά καινούρια. Η παλιά, βρίσκεται στα βόρεια του ποταμού Χαν, ο οποίος διασχίζει τη Σεούλ, όπως ο Τάμεσης το Λονδίνο. Από την άλλη πλευρά του ποταμού, εκτείνεται η περιοχή Gangnam που έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια για την pop μουσική και τις τηλεοπτικές σειρές που παράγει.

Η περιοχή από το 1970 έχει αναπτυχθεί εκτενώς, ενώ από την αρχή είχε σχεδιαστεί με στόχο να φιλοξενεί εταιρικά συγκροτήματα που θα προσέλκυαν επενδυτές και θα την καθιστούσαν ως κέντρο του ιδιωτικού πλούτου. Το Sampoong Department Store κατασκευάστηκε σε ένα χώρο που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την υγειονομική ταφή των απορριμάτων. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1989 ενώ από τότε άνοιξαν οι δρόμοι για την ανάπτυξη και τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα το 2018.

kti

Με βάση το αρχικό σχέδιο, το Sampoong Department Store προοριζόταν να γίνει μια τετραώροφη πολυκατοικία που θα φιλοξενούσε δεκάδες γραφεία. Ο Lee Joon στη συνέχεια παρενέβη αλλάζοντας το αρχικό πλάνο, προκειμένου να το πολυτελές κτίριο που θα οικοδομούνταν να γίνει ένα πολυκατάστημα.

πηγή: guardian.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman