ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο πιο μικροσκοπικός βάτραχος του κόσμου

Tweet
Share
Tweet
Share

Τελικά το μέγεθος μετράει; Για τα επτά νέα είδη βατράχων, που εντοπίστηκαν σε απόκρυφες γωνιές της Βραζιλίας, μετράει. Και αυτό γιατί το μικροσκοπικό τους μέγεθος (μικρότεροι κι από μια αγριομέλισσα) τους έκανε διάσημους.

Το μεγαλύτερο από τα πρωτοφανή πλάσματα έχει μήκος μόλις 13 χιλιοστά. Τα σπονδυλωτά-μινιατούρες βγαίνουν από τα αυγά τους πλήρως διαμορφωμένα, ακόμα κι αν είναι μικρά. Αυτό σημαίνει πως δεν περνούν από το στάδιο του γυρίνου κι γι’ αυτό μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το νερό.

O μικρότερος βάτραχος έχει μήκος 13 χιλιοστά

Χάρη στο δέρμα της κοιλιάς τους, το οποίο διατηρεί την υγρασία του από το νερό του εδάφους, μένουν ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη μεγάλη ανακάλυψη έφερε στο φως ένας καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, εν ονόματι Marcio Pie. Ο ίδιος με την ομάδα του για πέντε ολόκληρα χρόνια εξερευνούσαν τα δάση του Ατλαντικού στη νότια ακτή της Βραζιλίας.

346adc64 a18e 4a1d 8535 7841406f6003 1020x612

«Πολλές φορές νιώσαμε την κούραση να μας καταβάλλει, η ανυπομονησία όμως του νέου ευρήματος, η αναμονή για την ανακάλυψη ήταν αυτά που μας έδιναν τη δύναμη που χρειαζόμασταν», σημειώνει ο Pie.

Τα μικρά βατραχάκια προέρχονται από το γένος Brachycephalus, το οποίο φημίζεται για το μικροσκοπικό του μέγεθος. Κανείς μπορεί να τα συναντήσει κανείς στα «νησιά του ουρανού», όπως συνήθως ονομάζονται τα δάση που βρίσκονται σε ψηλά βουνά, ενώ περιτριγυρίζονται από άλλα χαμηλότερου υψόμετρου.

dcca310f 2870 490c ac44 9ba5055a886d 620x372

Οι βάτραχοι προσαρμόζονται εύκολα στις συνθήκες, ενώ πολλές φορές οι κινήσεις τους περιορίζονται σε μια μικρή μονάχα έκταση του βουνού. Στις ψηλότερες κορυφές ζουν για χιλιετίες απομονωμένοι. Η επιβίωση τους εξαρτάται από την κλιματική αλλαγή και την κατάσταση του περιβάλλοντος. Αν κάποιες ισορροπίες δεν διατηρηθούν, είναι σίγουρο πως και αυτοί όπως και πολλά άλλα είδη της πανίδας θα αφανιστούν από το χάρτη.

Πηγή: theguardian.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman