ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τελείωσε το ταξίδι για την "Καλυψώ"

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Για όσους από εμάς πέρασαν ένα μέρος της εφηβείας τους χαζεύοντας την σιωπηλή μαγεία των βυθών, η πληροφορία, προκάλεσε ένα σκίρτημα μελαγχολίας.

Το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «Καλυψώ» σκουριάζει σε μια αποθήκη της Βρετάνης.

 Η «Καλυψώ», τις ευκλεείς ημέρες του μεγαλείου της, όταν κάλπαζε επί των κυμάτων, δεν ήταν ένα απλό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος.

Ήταν μια μεγάλη κυρία των θαλασσών, μόνιμη «σύντροφος» του Γάλλου εξερευνητή Ζακ-Υβ Κουστό. Μαζί είχαν ταξιδέψει εκατομμύρια ναυτικά μίλια από την Ερυθρά Θάλασσα ως τον Αμαζόνιο και από την Ανταρκτική ως τον Ινδικό Ωκεανό. Σήμερα, όμως, από το όμορφο σκαρί δεν απομένει παρά ένας σκουριασμένος σκελετός, παρατημένος έξω από μία αποθήκη σ’ ένα λιμάνι της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία.

calypso2

Πολύ δύσκολα αναγνωρίζει κανείς σε αυτά τα παλιοσίδερα το πλοίο που «πρωταγωνίστησε» σε δεκάδες ταινίες και μαγνητοσκοπημένες περιπέτειες από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ως τη δεκαετία του ’80. Στο πέρασμα των ετών, η «Καλυψώ» και ο Κουστό εξελίχθηκαν σε σύμβολα του δραστήριου οικολογικού κινήματος, ενημερώνοντας για τα θαύματα και την ευαίσθητη φύση των ωκεανών του κόσμου. Οι πλόες ήταν ταυτόσημοι με τις ομορφιές της εξερεύνησης των ωκεανών.

Σήμερα, η «Καλυψώ» σαπίζει στην αποθήκη όπου μεταφέρθηκε για να επισκευασθεί το 2007. Πάνω της μεγαλώνουν διάφορα παράσιτα. Τα περισσότερα μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί και αποτελεί ένα απαίσιο σύμβολο, που δείχνει πόσο έσβησε ο Κουστό από τη συλλογική μνήμη. Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε η γαλλική κυβέρνηση ούτε και οι απόγονοί του ενδιαφέρθηκαν για την τύχη του σκάφους.

calypso

Ο Κουστό ήταν επιστήμονας με ανεξάντλητο επικοινωνιακό χάρισμα και γνώριζε πολύ καλά ότι, για να βρει πηγές χρηματοδότησης, έπρεπε να παρουσιάσει την έρευνα με ελκυστικό τρόπο. Κι αυτό ακριβώς κατάφερε με τις καταπληκτικές υποβρύχιες κινηματογραφήσεις του. Όμως, δεν άφησε σαφείς εντολές σχετικά με το τι θα συνέβαινε στο σκάφος που τον «ακολουθούσε» σαν πιστός φίλος σε όλα του τα ταξίδια.

Το 1996, η «Καλυψώ» έπλεε στον κόλπο της Σιγκαπούρης, όταν την εμβόλισε μία μαούνα, βυθίζοντάς την στον πυθμένα. Με δυσκολίες έγινε η ανέλκυση και η μεταφορά στη Γαλλία. Οι προσπάθειες να ανακτήσει την παλαιά της αίγλη, δεν τελεσφόρησαν. Κι άλλωστε, όπως λένε οι άνθρωποι της θάλασσας στη Γαλλία, η νεότερη γενιά αγνοεί ποια ήταν η «Καλυψώ» κι ίσως και ο ίδιος ο Κουστό.

Ανάμεσα στους νοσταλγούς, πολλοί είναι αυτοί που συγκεντρώνονται και παρατηρούν τον σάπιο σκελετό μιας «κυρίας των ωκεανών». Όλοι –ιδιαίτερα όσοι έχουν σχέση με τη θάλασσα– λένε ότι το αξιοπρεπές τέλος που της προσήκει είναι να μεταφερθεί στα ανοιχτά και να ποντιστεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.