ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού πήγαν όλοι οι ταξιτζήδες;

Tweet
Share
Tweet
Share

Στέκεστε καταϊδρωμένος στον ήλιο και περιμένετε ένα ταξί να περάσει προκειμένου να μεταβείτε στον προορισμό σας. Για καλή σας τύχη βλέπετε ένα και του κάνετε νόημα να σταματήσει. Μπαίνετε μέσα αλλά εμβρόντητος παρατηρείτε πως δεν υπάρχει… οδηγός! Τι συμβαίνει; Ένα ηχογραφημένο μήνυμα ακούγεται και σας ρωτά πού θέλετε να πάτε. Κι όμως η συγκεκριμένη εικόνα στο μέλλον δεν θα σας ξενίζει τόσο όσο νομίζετε. Δύο ερευνητές του Berkeley, στο πλαίσιο της εξέλιξης των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα ταξί αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Ένα ηλεκτρικά κινούμενο ταξί ειδικότερα θα έχει από 63 έως 82% χαμηλότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον, σε σύγκριση με ένα σημερινό υβριδικό ταξί με οδηγό και 90% σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο ταξί. Το όφελος για το περιβάλλον θα προκύψει από το γεγονός ότι οι μεταφορικές ανάγκες θα μπορούν να καλύπτονται από μικρότερα οχήματα.

Σκεφτείτε λόγου χάρη ένα αυτόνομα κινούμενο Smart, που θα μπορεί να μεταφέρει με άνεση δύο επιβάτες στο κέντρο της πόλης, αντί για ένα μεγάλο σεντάν. Όπως αποκαλύπτει η σχετική έρευνα, αν το 2010 ένα 5% των ταξί μπορούν να κινηθούν αυτόνομα, τότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ετησίως και περιορισμό των εκπομπών CO2 έως 2,4 εκατομμύρια τόνους.

1 000051

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως αυτό που στη χώρα μας οι ταξιτζήδες αποκαλούν «διπλομίσθωση», μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση έως 3,1%.

Τα ταξί του μέλλοντος σαφώς θα είναι πιο αποδοτικά, καθώς καθημερινά θα μπορούν να γράφουν περισσότερα χιλιόμετρα, αφού πλέον δεν θα υπάρχει το πρόβλημα της κόπωσης του οδηγού.

688 90bcb3979065171cf0d17038b0639b24

Προαπαιτούμενο φυσικά για όλα αυτά τα οφέλη είναι οι επιβάτες να συνηθίσουν την ιδέα πως μετακινούνται με ένα όχημα που δεν έχει οδηγό, ο οποίος ακόμα κι αν δεν εμπνέει πολλές φορές εμπιστοσύνη, είναι εκεί για να πει μια κουβέντα μαζί μας, σχολιάζοντας τις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

 

 

VIDEO

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman