ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η προέλευση του κρουασάν, δεν είναι γαλλική…

Tweet
Share
Tweet
Share

Αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού αυστριακών ζαχαροπλαστών, οι οποίοι ήθελαν να κοροϊδέψουν το μισοφέγγαρο, που απεικονίζεται στην τουρκική σημαία, είναι το κρουασάν και όχι γαλλική έμπνευση. Η ιστορία του κρατά από τον 17ο αιώνα, και αποτελεί επινόηση των Αυστριακών παρά το γεγονός ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι είναι γέννημα των γάλλων. Το Penna ανακάλυψε την ιστορία του και σας την παρουσιάζει.

 

Το 1683 η Βιέννη, πολιορκείται από τους Τούρκους. Τον τουρκικό στρατό ακολουθούσαν περίπου 5.000 λαγουμιτζήδες. Η τακτική των τούρκων περιλάμβανε το σκάψιμο λαγουμιών κάτω από τα τείχη των πόλεων ώστε στη συνέχεια να τις ανατινάζουν. Οι λαγουμιτζήδες όμως που «έπιασαν δουλειά» έξω από τη Βιέννη, υπολόγισαν χωρίς τον… αρτοποιό.

hatbaker

Οι αυστριακοί φουρνάρηδες που δούλευαν τα ξημερώματα, άκουσαν τις αξίνες των Τούρκων να πλησιάζουν και αμέσως ειδοποίησαν τον αυστριακό στρατό για την επικείμενη εισβολή, σώζοντας έτσι την πόλη τους.

suleiman 700x393

Μερικούς μήνες μετά ο Σουλεϊμάν αναγνώρισε την ήττα του, η πολιορκία λύθηκε και οι Τούρκοι αποχώρησαν....

Και κάπου εδώ μπαίνουν τα κρουασάν

Η ετοιμότητα των αρτοποιών της Βιέννης τους μετέτρεψε σε ήρωες. Κι εκείνοι αναζήτησαν τρόπο να γιορτάσουν την επιτυχία τους. Θέλησαν λοιπόν να φτιάξουν ένα γλύκισμα, καινούριο, σύμβολο της νίκης των Βιεννέζων ενάντια στους Τούρκος.

Kipfel 201020558418Παραδοσιακό kipfel

Δίπλωσαν τη ζύμη που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε για τα γλυκά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να σχηματίζει ένα μισοφέγγαρο. Σκοπός τους ήταν να κοροϊδέψουν το μισοφέγγαρο, που είναι το σύμβολο της τουρκικής σημαίας. Έτσι δημιουργήθηκε το κρουασάν, το οποίο αρχικά οι Αυστριακοί ονόμασαν «kipfel» από τη γερμανική λέξη για το μισοφέγγαρο. Το «kipfel» έφτασε στη Γαλλία τον επόμενο αιώνα, όταν το 1770 η Αυστριακή Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον 16ο (ΧVI). Τότε η Μαρία Αντουανέτα ζήτησε από τους σεφ να φτιάξουν το αγαπημένο της γλύκισμα από την πατρίδα της. Οι Γάλλοι άλλαξαν λίγο τη συνταγή και δημιούργησαν το δικό τους «kipfel» και το μετονόμασαν σε «croissant», από τη γαλλική λέξη που σημαίνει επίσης μισοφέγγαρο.

croissantΗ μετεξέλιξη του kipfel σε croissant

 

Αν και το κρουασάν είναι σύμβολο της αυστριακής νίκης, οι Γάλλοι περνώντας τα χρόνια κατάφεραν να το μετατρέψουν σε σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής....

Πηγή: mixanitouxronou

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman