ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα χειρόγραφα του Βατικανού στην οθόνη του υπολογιστή σας

Tweet
Share
Tweet
Share

Δωρεάν σε ψηφιακή μορφή θα έχουν πλέον την ευκαιρία να διαβάσουν όσοι επισκεφτούν τη σελίδα της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού δεκάδες χειρόγραφα. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1451 μ.Χ ενώ διαθέτει περισσότερα από 80.000 χαρακτικά, σχέδια και πλάκες, οι οποίες αποκαλύπτουν την ανθρώπινη ιστορία διάφορων πολιτισμών.

Στο χώρο υπάρχουν παράλληλα επιστολές με σημαντικά ιστορικά στοιχεία αλλά και σημειώσεις του Μιχαήλ Άγγελου και του Γαλιλαίου. Τα αρχαία κείμενα διατηρούνται στα πλαίσια του προγράμματος DigitaVaticana.

H δίγλωσση έκδοση της Ιλιάδας (το ελληνικό κείμενο και η λατινική μετάφραση) 

01vatlib

Το Βατικανό συνεργάζεται με την ιαπωνική εταιρεία NTT Data για την ψηφιοποίηση 3.000 επιπλέον χειρογράφων μέχρι το 2018. Το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ ο επισκέπτης θα μπορεί να το δει χρησιμοποιώντας ποικίλες συσκευές.

Χειρόγραφο των Αζτέκων από τα τέλη του 15ου αιώνα

02vatlib2

Οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να αναζητούν κεφάλαιο για να ψηφιοποιήσουν και τα υπόλοιπα 76.000 χειρόγραφα. Για την πραγματοποίηση του στόχου θα χρειαστούν περισσότερα από 15 χρόνια και 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνδράμουν πάνω από 150 εμπειρογνώμονες.

Εβραϊκό χειρόγραφο το οποίο χρονολογείται μεταξύ 1451-1475 μ.Χ

vatlib3

Τον Ιούνιο του 2014 το Βατικανό διενήργησε καμπάνια προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα ώστε φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο να ξεναγηθούν στις αίθουσες του χώρου.

Ο κώδικας που μελετήθηκε από το Ραφαήλ και αγοράστηκε από τον Fulvio Orsini το 1579 

vatlib4

Μια γιαπωνέζα χορεύει, ζωγραφιά από Ιάπωνα καλλιτέχνη 

vatlib5

Ο Όρκος υπογράφτηκε από 42 χριστιανούς το1613 για την υπεράσπιση των μαρτύρων της χριστιανοσύνης

vatlib6

Κομμάτι από το κοράνι

vatlib7

Πηγή: theeventchronicle.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman