ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανανέωση και Επιλογές

Tweet
Share
Tweet
Share

Παρότι ήδη άρχισε η... ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον καθαρμό του από τα "άτακτα" παιδιά του, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος δεν ήρθε ποτέ. Από τη μία η «ριζοσπαστική αριστερά» κάθε άλλο παρά ανανεωτική αποδείχθηκε μιας και γρήγορα εκφυλίστηκε, σαρώθηκε από το νεοφιλελεύθερο κύμα (και τους πελατειακούς μηχανισμούς) και πλάστηκε ξανά κατ' εικόνα και ομοίωση των εχθρών της, ενώ το νεαρό σχετικά Ποτάμι δεν ξεσήκωσε με την ορμή του παρά μερικά καρυδότσουφλα. Το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πάλι μπορεί να άλλαξε την ηγετική του βιτρίνα αλλά πέραν τούτου μοιάζει με ξαναζεσταμένο (και μάλλον άνοστο) φαγητό.

Το πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να προσελκύσει με όπλο τις διαβεβαιώσεις του για το κοινό καλό και τις δεσμεύσεις του για ένα καλύτερο αύριο, που ο καθένας θα επιτύχει με τα ιδεολογικά και μη μέσα που διαθέτει, το μόνο που κατορθώνει είναι να παραγεμίζεται από αναξιόπιστους εκπροσώπους αποδυναμωμένων κομμάτων που κάθε άλλο παρά το αναζωογονούν. Ίσως όχι για πρώτη φορά, αλλά τώρα μοιάζει να κουτσαίνει περισσότερο.

Εν τέλει μετά από ένα επτάμηνο παρά τις καλές προθέσεις, ή τις άκαρπες προσπάθειες, μία πικρή γεύση μένει μόνο. Ίσως επειδή αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι «η πίστη στο κοινό καλό δεν αποτελεί πια θεμέλιο της πολιτικής δράσης αλλά είναι παρούσα μόνο στα ρητορικά τεχνάσματα των νεότερων δημαγωγών που νοιάζονται μονάχα για την κατάκτηση ή τη διατήρηση της εξουσίας με κάθε μέσο», όπως γράφει ο Γάλλος καθηγητής πολιτικών επιστημών Πιέρ-Αντρέ Ταγκύεφ, σε συνδυασμό με τη διάψευση και της παραμικρής ελπίδας ανανέωσης του πολιτικού κατεστημένου.

Εν ολίγοις, μπορεί ο παλιός να είναι αλλιώς, όπως χαριτολογούσε ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά δυστυχώς παραμένει παλιός· και δυστυχώς ο καινούργιος δεν αποδείχθηκε και τόσο φρέσκος…

Ηλιάνα Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman