ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έργα τέχνης... για πέταμα

Tweet
Share
Tweet
Share

Πόσα αθώα ατυχήματα εντός ενός μουσείου ή μιας γκαλερί ήταν η αφορμή για να προκληθούν ζημιές σε σπάνια έργα τέχνης ανεκτίμητης χρηματικής αξίας; Ήταν οι αμήχανες εκείνες στιγμές που οι ιδιοκτήτες των πολιτιστικών χώρων αλλά και οι art dealers έπαθαν παράκρουση και έχασαν υπέρογκα ποσά εξαιτίας μιας μικρής ατασθαλίας...

a SOTHEBYS LONDON 640x468

Ένας Φρόιντ στον κάδο απορριμάτων

Το 2000 μια ομάδα αχθοφόρων του οίκου δημοπρασιών Sotheby's στο Λονδίνο πέταξαν στα σκουπίδια μια αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου Λούσιεν Φρόιντ που αποτιμάται στις 100.000 λίρες, αφού δεν κατάλαβαν την αξία της. Για την ακρίβεια, το έργο βρισκόταν εντός μιας προστατευτικής θήκης, την οποία οι υπάλληλοι πέρασαν για άδεια και έριξαν μέσα σε ένα θραυστήρα απορριμάτων. Το περίεργο είναι πως κανείς δεν συνειδητοποίησε το λάθος, μέχρι που οι επιμελητές του οίκου είδαν το επίμαχο πλάνο στο βίντεο ασφαλείας. 

a STEVE WYNN 640x468

Ο αγκώνας και ο Πικάσο

Το 1997 ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο ιδιοκτήτης καζίνο Steve Wynn, είχε στην κατοχή του έναν πανάκριβο, αυθεντικό πίνακα του Πικάσο, τον οποίο αποφάσισε να πουλήσει. Αφού βρήκε αγοραστή που θα έδινε 190 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει, ο Wynn εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο μέχρι την αγοραπωλησία προκειμένου να δείξει στους φίλους του το έργο τέχνης. Κάνοντας μια απότομη κίνηση, ο αγκώνας του Wynn βρέθηκε να διαπερνά τον καμβά του πίνακα. Ο άτυχος εκατομμυριούχος ξόδεψε 90.000 δολάρια για να επισκευάσει τη ζημιά, αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει την πτώση της αγοραστικής τιμής του σπάνιου πίνακα, η οποία κατρακύλησε στα 85εκατομμύρια δολάρια. 

a ECCE HOMO 640x468

'Ενας πρωτόγνωρος Ιησούς

Τη χρονιά που πέρασε η Cecilia Giménez, μια συνταξιούχος από την Ισπανία και εν δυνάμει ζωγράφος, πήρε την απόφαση να αναπαλαιώσει τον πίνακα "Ecce Homo" που κρεμόταν στο Άσυλο της εκκλησίας Our Lady of Mercy στην πόλη Borja στην βόρεια Ισπανία. Με τις αλλαγές που έγιναν στο έργο, το πρόσωπο του Ιησού αλλοιώθηκε εντελώς. Η ζημιά ήταν ανυπολόγιστη, ενώ πολλοί συνέκριναν το πρόσωπο του Ιησού με αυτό ενός πίθηκου. Η “αποκατάσταση" του πίνακα από την Giménez ωστόσο κατάφερε να μετατρέψει την μικρή πόλη σε τουριστικό προορισμό, με περισσότερους από 150.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο να έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα την Borja για να δουν από κοντά το "τερατούργημα". Η ίδια η ηλικιωμένη καλλιτέχνης είχε πει σε συνέντευξή της στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο "Είχα μόνο καλές προθέσεις. Άλλωστε, δεν είχα προλάβει να τελειώσω τον πίνακα".

a STEVE BAXTER 640x468

Το κορδόνι της ντροπής

Το 2006, ο 42χρονος Nick Flynn πάτησε το λιτό του κορδόνι ενώ περπατούσε μέσα στο μουσείο Fitzwilliam του Cambridge, με αποτέλεσμα να παραπατήσει και να κουτρουβαλήσει στις σκάλες. Μόνο που, στην προσπάθειά του να πιαστεί από κάπου για να αποφύγει την πτώση, άρπαξε μαζί του και, όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία ανεκτίμητα βάζα της δυναστείας Qing, κάνοντάς τα κομμάτια.

«Προσπαθούσα να πιαστώ από κάπου αλλά οι τοίχοι ήταν από λείο μάρμαρο και δεν μπορούσα να σταματήσω» είχε πει ο Flynn στη Mail. «Αν και ήξερα πως το βάζο θα σπάσει, δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα έφευγε και θα έπεφτε πάνω στα άλλα δύο». Τα βάζα κόστιζαν 100.000 λίρες και οι ζημιές τους έχουν έκτοτε αποκατασταθεί.

Πηγή: telegraph.co.uk

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman