ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Bill Gates πίνει νερό από ανθρώπινα απόβλητα;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Πρόγραμμα για την παραγωγή πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχές χώρες αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ο μεγιστάνας της Microsοft, Bill Gates, μέσω ειδικού μηχανήματος που χρησιμοποιεί ως πρώη ύλη τα ανθρώπινα κόπρανα.

Ο λόγος για το καινοτόμο μηχάνημα Janicki OmniProcessor, το οποίο μετατρέπει τη λάσπη από τα λύματα των υπονόμων, σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τέφρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Σύμφωνα με τον Gates, η συσκευή μπορεί να διαχειριστεί τα καθημερινά απόβλητα 100.000 ανθρώπων και να τα μετατρέψει σε 86.000 λίτρα πόσιμου νερού και 250 kW ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία αρκούν και περισσεύουν ώστε να τροφοδοτούν την λειτουργία του.

Πώς λειτουργεί;

Το σύστημα καίει τα απόβλητα σε θερμοκρασία άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου χωρίς να εκπέμπει οσμές. Η καύση των οργανικών αποβλήτων παράγει υδρατμούς, οι οποίοι συμπυκνώνονται σε καθαρό νερο. Ταυτόχρονα, η θερμότητα της καύσης τροφοδοτεί μια γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Image

Λίγο μετά την επίσκεψη του Bill Gates στις εγκαταστάσεις της Janicki Bionenergy, μιας εταιρείας έξω από το Σιάτλ που ανέπτυξε το σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων, ο ίδιος ανήρτησε στο Gatesnotes: "Παρακολούθησα σωρούς κοπράνων να ανεβαίνουν με τον κυλιόμενο ιμάντα και να πέφτουν σε έναν μεγάλο κάδο. Λίγα λεπτά αργότερα, ήπια μια μεγάλη γουλιά από το τελικό προϊόν: ένα ποτήρι γευστικού, πόσιμου νερού", ενώ όπως σημειώνει: "Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα απόβλητα συχνά καταλήγουν στο νερό, και η έλλειψη αποχετεύσεων σκοτώνει 700.000 παιδιά το χρόνο."

Η πρώτη καινοτόμα συσκευή χρηματοδοτούμενη από το μεγιστάνα της Microsoft, θα εγκατασταθεί στην Σενεγάλη τον Φεβρουάριο ώστε να συνεχιστούν οι τελικές δοκιμές που θα ορίσουν τη λειτουργίας της και σε άλλες χώρες. Άλλωστε όπως ο ίδιος σχολίασε: "Πρόκειατια για το απόλυτο παράδειγμα της παλιάς έκφρασης: τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.