ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν ο κινηματογράφος ρίχνει την ψήφο του

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι εκλογές ανέκαθεν ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του κινηματογράφου, οι guru του οποίου πάντα εμπνέονταν με τις καλύτερες ατάκες αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα ακούμε και ζούμε κατά την περίοδο αυτή. Μαυρογιαλούρος, Γκόρτσος και Μαντάς είναι μερικά ονόματα «υποψηφίων» που μας χαρίζουν, όποτε προβάλλονται, μοναδικές στιγμές γέλιου και χαλάρωσης. Toπερίεργο είναι πως κάποια πράγματα, όσα χρόνια κι αν πέρασαν, φαίνεται να μην άλλαξαν καθόλου. Αντίθετα, παραμένουν διαχρονικά θυμίζοντας μας πως η πολιτική σκηνή πάντα θα βασανίζεται από τις ίδιες «ασθένειες». Στη συνέχεια επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες του ελληνικού αλλά και ξένου κινηματογράφου με θέμα φυσικά… τις εκλογές!

Υπάρχει και φιλότιμο (1965) - Αλέκος Σακελλάριος

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας απολαμβάνει καθισμένος στο γραφείο του την κοσμική πολιτική ζωή που του προσφέρει το πόστο του Υπουργού. Δεν έχει ιδέα τι λαμβάνει χώρα στον έξω κόσμο, καθώς τον έλεγχο τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο τον έχει χάσει, αφού σύμβουλοι, γυναίκα και κόρη έχουν πάρει τα ηνία και κάνουν ότι θέλουν. Όταν όμως αναγκαστεί να πάει στα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου στην Πλατανιά (ένα μικρό χωριό), όλα θα αλλάξουν ριζικά. Η κόρη του θα τρακάρει και θα τους περιποιηθούν οι κάτοικοι του χωριού. Εκεί θα μάθει τι εστί πολιτική με την καλή και την κακή έννοια.

Σενάριο και σκηνοθεσία από τον μεγάλο Αλέκο Σακελάριο. Πλήρης καταγραφή της πολιτικής κουλτούρας της δεκαετίας του ’60 (που δεν διαφέρει και πολύ από την σημερινή πολιτική κατάσταση).  Από τις καλύτερες ερμηνείες του Λάμπρου Κωνσταντάρα, καταπληκτικός ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, μαεστρική σκηνοθεσία από τον Αλέκο Σακελάριο!

Bullworth (1998) - Warren Beatty

Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Γουόρεν Μπίτι ο οποίος πρωταγωνιστεί, και ακολουθεί έναν έμπειρο πολιτικό που βλέπει το τέλος της καριέρας του να φτάνει. Για το λόγο αυτό αποφασίζει να εγκαταλείψει την παραδοσιακή πολιτική, ανακαλύπτοντας πως αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να επανεκλεγεί.

Ζητείται Ψεύτης (1961) - Γιάννης Δαλιανίδης

Αν ο βουλευτής δεν έχει το χάρισμα της ψευτιάς, πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα βοηθό που να είναι εξπέρ στην... απάτη. Η ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη«Ζητείται Ψεύτης» (1961) βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του μεγάλου Δημήτρη Ψάθα. Ο βουλευτής  Θεόφιλος Φερέκης (Παντελής Ζερβός) ψάχνει απεγνωσμένα έναν ψεύτη για τον προσλάβει στο γραφείο του, ώστε με φούμαρα να ξεφορτώνεται εύκολα τους ψηφοφόρους στους οποίους έχει τάξει διάφορα ρουσφέτια. Ο Θεόδωρος Πάρλας (Ντίνος Ηλιόπουλος) θα είναι εκείνος που θα παίξει τέλεια το επικοινωνιακό παιχνίδι του βουλευτή με κόλπα που πιάνουν μέχρι τις μέρες μας...

Election (1999) - Alexander Payne

Ο Jim McAllister είναι ένας χαμηλών καθηγητής σε ένα λύκειο χαμένο... στην Nebraska, που καταφέρνει να βάζει ενθουσιασμό σε ότι κάνει στο σχολείο ακριβώς επειδή τον στερείται στην οικογενειακή του ζωή. Η Tracy Flick είναι μια ικανότατη μαθήτρια με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά και καλά κρυμμένες σεξουαλικές διαθέσεις. Λίγοι βέβαια έμαθαν ότι η τελευταία απόλυση καθηγητή από το σχολείο ήταν αποτέλεσμα του δεσμού της Tracy μαζί του.

Όταν η νεαρή κοπέλα ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την διαδικασία ανάδειξης σχολικού προέδρου, ο Jim που έχει αναλάβει τη διαδικασία αναστατώνεται καθώς νιώθει τον πειρασμό να τον πλησιάζει. Όμως ενώ όλοι στο σχολείο θεωρούν την Tracy μεγάλο φαβορί, ο Jim αποφασίζει να της δώσει ένα μάθημα υποστηρίζοντας την αντίπαλη υποψήφια. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή του η κίνηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Swing Vote (2008) - Joshua Michael Stern

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές αφήνουν παγερά αδιάφορο τον Bud Johnson (Kevin Costner), ένα ρέμπελο, διαζευγμένο μεσήλικα από τον αμερικανικό νότο που του αρέσει περισσότερο η μπύρα από το αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ακόμα κι όταν πρόκειται για τη δωδεκάχρονη κορούλα του. Ευτυχώς που η τετραπέρατη μικρή αναλαμβάνει να φροντίζει και για τους δύο, σε σημείο μάλιστα να τον έχει δηλώσει από μόνη της στους τοπικούς εκλογικούς καταλόγους.

Έπειτα από ένα απίστευτο παιχνίδι της τύχης, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα καταλήγει να κρίνεται από μία και μόνη ψήφο, κάπου στο New Mexico, η οποία ανήκει (ναι, σωστά μαντέψατε) στον αναποφάσιστο Bud! Κάπως έτσι ο 'κος Κανένας' (όπως είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου) θα είναι αυτός που θα κρίνει το νέο Πρόεδρο, με τα επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να σπεύδουν να αλιεύσουν την πολυπόθητη προτίμηση αλλά και έναν ολόκληρο στρατό από δημοσιογράφους να παλεύουν να μάθουν πρώτοι την επιλογή του.

Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954) - Αλέκος Σακελλάριος

Διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Ένας καλοσυνάτος και απλοϊκός μπακάλης, ο Μελέτης (Ντίνος Ηλιόπουλος), δέχεται να παντρέψει τη σπουδασμένη στην Ελβετία αδελφή του, τη Μαίρη (Άννα Συνοδινού), με ένα νέο που έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο εξωτερικό και η φιλοδοξία του είναι να γίνει πολιτικός, τον Αθανάσιο Γκοβότσο (Βύρων Πάλλης). Σε αυτό συναινεί και η ψηλομύτα Μαίρη, προς μεγάλη βέβαια απογοήτευση του Μελέτη, που δεν συμμερίζεται διόλου τις απόψεις του γαμπρού του.

Ο Θανασάκης κατέρχεται στον πολιτικό στίβο και δεν κατορθώνει να εκλεγεί στην πρώτη του δοκιμασία, όμως δεν το βάζει κάτω. Ξαναθέτει υποψηφιότητα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και πάλι αποτυγχάνει. Στο μεταξύ, οι δυσχέρειες του Μελέτη όλο και εντείνονται εξαιτίας της Μαίρης που τον πιέζει αφόρητα να πουλήσει το μπακάλικο του πατέρα τους. Η απόγνωσή του κορυφώνεται όταν μαθαίνει τα οικονομικά ανοίγματα του γαμπρού του, ο οποίος έχει ροκανίσει για τα καλά την προίκα της Μαίρης για χάρη της πολιτικής του φιλοδοξίας. Όμως, όταν αποτυγχάνει και για τρίτη φορά, συνειδητοποιεί ότι πρέπει επιτέλους να προσγειωθεί και να κοιτάξει να δει πώς θα βγάλει τα προς το ζην.

Wag The Dog (1997) - Barry Levinson

Μια μαύρη κωμωδία για τη σύγχρονη πολιτική, αυτή η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Robert De Niro ως ειδικός στην διαχείριση πολιτικών κρίσεων ο οποίος προσλαμβάνει έναν παραγωγό του Χόλιγουντ (Ντάστιν Χόφμαν) για να δημιουργήσει ένα φανταστικό πόλεμο που θα αποσπάσει την προσοχή του κοινού από ένα σκάνδαλο που απειλεί την υποψηφιότητα ενός πολιτικού στην επανεκλογή του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι μια συναρπαστική ματιά στη μηχανή του μάρκετινγκ πίσω από τις πολιτικές εκστρατείες και την πολύ πραγματική διαδικασία της χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε μαζική κλίμακα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman