ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τέλος εποχής

Tweet
Share
Tweet
Share

Υπάρχει μια διάχυτη χυδαιότητα στην ατμόσφαιρα που μας κάνει ανεκτικούς σε ο,τιδήποτε μέσα σε αυτόν τον κόσμο και μας οδηγεί να παραδινόμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα σύνολο μικρών αρνήσεων, που συνιστούν εντέλει τη μεγάλη κατάφαση στη φθορά.

Την ώρα που επιθυμεί κάποιος με όλη τη δύναμη της ψυχής του να χειραφετηθεί από γενέθλια ψεύδη, κατρακυλά όλο και πιο βαθειά στην έλξη της συνήθειας, όπως ο αλκοολικός που ο,τι και να γίνει θα βρει τον τρόπο να γυρίσει τα χαράματα στο σπίτι.

Κάποιος παίζει μαζί μας…

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, μετά από ανούσια κυοφορία αμέτρητων ωρών, όπου ξεροστάλιαζαν από επαγγελματική συνήθεια μονάχα οι δημοσιογράφοι, ενέχει αυτήν την κληρονομημένη μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών. Τι να περιμένεις από ανθρώπους που μέσα σε επτά μόλις μήνες υποστήριξαν με την ίδια θέρμη μια πίστη και την ίδια την αίρεσή της κι επιβραβεύτηκαν κι από πάνω γι΄ αυτό;

Σαν οι συμβολισμοί να ξεσηκώθηκαν αίφνης εναντίον μας, η παρακμιακή τελετή της ορκωμοσίας, έλαβε χώρα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη της Φθινοπωρινής Ισημερίας, οπότε τα πράγματα ισορροπούν στην κόψη των εποχών. Άνθρωποι, ζώα και η φύση όλη αναδιπλώνεται για να ξαναρχίσει μια νέα ζωή μέσα στην απάθεια ή την απελπισία.

Οι περισσότεροι ζούμε αυτήν την γκρίζα εναλλαγή, περιμένοντας έστω ένα σήμα λυγρό από το μέλλον που θα ακυρώσει όλα τα πλεονεκτήματα του κυνισμού σε μια σκληρή εποχή, αφυδατωμένη από ελπίδες. Στις συνθήκες αυτές εκτιμούμε, ο,τι περιγελά τον καταστροφικό οίστρο που μας σέρνει στο κενό και μας υψώνει από τη στάχτη των λέξεων και τις ασθενικές διαστάσεις αυτού του περιορισμένου κόσμου.

Ζούμε μέρες χαμηλών πτήσεων και φθινοπωρινής ισημερίας, προσδοκώντας την έμπνευση και την αυτογνωσία που θα καταργήσει αυτόχρημα το συλλογικό ψεύδος και θα μας κάνει ξανά να τιμήσουμε τις νέες σωτήριες αυταπάτες.

Στα λεξικά, θα δεις, ότι η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ηλίου. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με τον κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Εκεί προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τώρα. Να κερδίσουμε το φως, να μη μας καταπιεί το σκοτάδι.

Η εαρινή ισημερία συμβαίνει περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά.

Η φθινοπωρινή ισημερία, αντίθετα, έρχεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος κατηφορίζει από τον τραχύ Βορρά προς τον ανέσπερο  Νότο.

Φθινοπωρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους.

Προοδευτικά, η μέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Στις 11:20 σήμερα το πρωί, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, την ώρα που ορκιζόταν αυτό το ατάλαντο υπουργικό συμβούλιο, ξεκίνησε η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου.

Θα αξιωθούμε άραγε ποτέ σαν πρωτόπλαστοι, να φτάσουμε κι εμείς στην αιθρία;

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman