ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δευτέρα, η ημέρα της υπερωρίας

Tweet
Share
φωτο: Dimitri Otis φωτο: Dimitri Otis
Tweet
Share

Μπορεί να θεωρείται η δυσκολότερη ημέρα της εβδομάδας, νέα έρευνα όμως δείχνει ότι ενδέχεται να είναι η πιο παραγωγική. Ο λόγος για τη Δευτέρα, για την οποία διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να κάνουν περισσότερες υπερωρίες, προκειμένου να γλιτώσουν, παραπανίσιες ώρες, από την Παρασκευή.

Έρευνα της REGUS, εταιρείας παροχής έτοιμων χώρων εργασίας, διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι εργάζονται επιπλέον 2 έως 4 ώρες εβδομαδιαίως πέραν των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Ωστόσο περίπου τα 2/5 των εργαζομένων κάνουν υπερωρίες που αντιστοιχούν σε μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα, κατ΄ ελάχιστο, σε εβδομαδιαία βάση.

Πέραν της εμπειρικής προσέγγισης, το δείγμα 44.000 στελεχών επιχειρήσεων από πάνω από 100 χώρες, κατέστησε σαφές ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας έχουν γίνει ο κανόνας. Την ίδια στιγμή διαπιστώθηκε ότι περίπου το 14% των εργαζομένων κινδυνεύει να εμφανίσει το σύνδρομο “burn-out” με πάνω από 15 ώρες υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα. Δηλαδή ο χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει στο ισοδύναμο της εβδομάδας των 7 ημερών.

Η έρευνα της REGUS διαπίστωσε ότι:

-Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 2-4 ώρες πλέον του ωραρίουτους την εβδομάδα (19%).

-Πάνω από ένας στους δέκα (14%) δηλώνει πως εργάζεται υπερωριακά περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα.

Regus

-38% εργάζονται μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα ή και περισσότερο.

-Οι πιο δημοφιλείς ημέρες για υπερωρίες είναι η Δευτέρα (16%) όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ξεκούραστοι από το Σαββατοκύριακο και προσπαθούν να προχωρήσουν τον όγκο δουλειάς. Χαρακτηριστικό είναι οτι μόνο το 9% διαλέγει να δουλέψει παραπάνω την Τετάρτη.

-Την Παρασκευή οι περισσότεροι προτιμούν να φεύγουν νωρίς από την δουλειά με μόνο ένα 9% το οποίο δηλώνει πως κάνει τακτικά υπερωρίες την Παρασκευή.

«Είναι αξιοθαύμαστη η δέσμευση των εργαζομένων στο αντικείμενο εργασίας τους. Από την άλλη μεριά είναι ανησυχητικό το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύει σχεδόν επτά ημέρες την εβδομάδα. Θα πρέπει να εξετάσουμε πόσο υγιές είναι να δουλεύει κάποιος τόσες πολλές ώρες και να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει ο χώρος εργασίας έτσι ώστε ο εργαζόμενος να βοηθηθεί και να αισθανθεί καλύτερα. Για παράδειγμα θα μπορούσε ο εργαζόμενος να δουλεύει κάποιες επιπλέον ώρες εξ’ αποστάσεως για να γλυτώνει τον χρόνο που ξοδεύει στην μεταφορά προς και από την εργασία του και να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι του», δήλωσε σχολιάζοντας τα ευρήματα η κ. Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια.


Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman