ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού βρίσκονται τα μάτια που καθήλωσαν την ανθρωπότητα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο μυαλό μας έχουν αποτυπωθεί διάσημες φωτογραφίες που κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό της εποχής τους, ενώ για πολλά χρόνια μετά το πρώτο «κλικ» περνούν τα μηνύματα που θέλουν.

Μπορεί σε αυτές να μην πρωταγωνιστούν αστέρες του σινεμά ή φανταχτεροί καλλιτέχνες, τα πρόσωπα ωστόσο που επιλέχτηκαν τράβηξαν τα βλέμματα και έμειναν στην ιστορία.

Σήμερα οι πρωταγωνιστές τους συνεχίζουν τις ζωές τους κανονικά. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε πέντε τέτοιες περιπτώσεις του τότε και του τώρα.

Το κορίτσι από το Αφγανιστάν

then n now 680 438405 45Y960

O λόγος για την εικόνα της Sharbat Gula που έγινε γνωστή ως «το κορίτσι από το Αφγανιστάν», μέσα από εξώφυλλο του National Geographic. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Steve McCurry και η 12χρονη τότε Sharbat Gula υπήρξε πρόσφυγας στο Πακιστάν, κατά την διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του 1984.

afga

Η Sharbat17 χρόνια μετά συναντήθηκε με το φωτογράφο της. Πλέον είναι 30 χρονών αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί ακριβώς την ηλικία της και μένει στα βουνά δίπλα στην Tora Bora μαζί με τον άντρα της και τα τρία τους παιδιά. Όταν ρωτήθηκε αν ένοιωσε ποτέ ξανά ασφαλής, απάντησε: «Όχι, όμως η ζωή στο ταλιμπανικό καθεστώς ήταν καλύτερη. Τουλάχιστον είχαμε ειρήνη και τάξη».

Το «Κορίτσι Ναπάλμ»

napa

H μικρή Phan Thi Kim Phúc τρέχει γυμνή στο δρόμο έπειτα από τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη από επίθεση νοτιοβιετναμέζων στο χωριό της. Η φωτογραφία του Nick Ut κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1972.

napa 2

Σήμερα η Kim είναι 51 χρονών. Αφού τελείωσε το σχολείο, μπήκε στην ιατρική σχολή, όμως αναγκάστηκε να την παρατήσει εξαιτίας του κομουνιστικού καθεστώτος. Το 1982, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ μεσολάβησε για να σπουδάσει στην Κούβα. Πλέον είναι γιατρός και μητέρα δύο παιδιών. Όπως λέει: «έχω σύζυγο και νέα ζωή και θέλω να είμαι φυσιολογική, όπως όλοι οι άλλοι».

To «μωρό από το Nevermind» των Nirvana

babay

Το εξώφυλλο του δίσκου των 90 ‘sμε το μωράκι μέσα στην πισίνα έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά μιας ολόκληρης περιόδου. Ο πρωταγωνιστής φυσικά είναι ένα βρέφος με το όνομα Spencer Elden.

baby 2

Είναι 22 χρονών και φοιτητής Καλών Τεχνών. Ακόμα τον φωνάζουν «Nirvana Baby». Ο πατέρας του ήταν φίλος με τον Kirk Weddle, ο οποίος και τράβηξε την χαρακτηριστική φωτογραφία. «Ο πατέρας μου ήταν δημιουργός ειδικών εφέ για το Χόλιγουντ. Μια μέρα πήγαν στην τοπική πισίνα, με πέταξαν μέσα και τέλος. Ήταν κάτι σαν φιλική εξυπηρέτηση».

Το παιδάκι του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

pagko

To παιδί φαίνεται σαν να παρακαλά τον μπαμπά του να το περιμένει όταν εκείνος πάει να πολεμήσει. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Westminster του Καναδά, ενώ λίγες ημέρες μετά βρήκε τον δρόμο της προς τις ΗΠΑ, όπου φιλοξενήθηκε στο περιοδικό TIME.

pagko 2

Ο Warren "Whitey" Bernard είναι σήμερα 79 χρονών και ζει στο Tofino. Δωρίζει ακόμα τα μεμοραμπίλια του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε τοπικά μουσεία. «Ο πόλεμος τελείωσε όταν ο πατέρας μου γύρισε σπίτι ασφαλής, αλλά θέλω να εξασφαλίσω ότι οι μνήμες του πολέμου δε θα ξεχαστούν από τις επόμενες γενιές».

Οι Ολυμπιονίκες με την υψωμένη γροθιά

gro

Την περίοδο που το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Αμερική, οι Ολυμπιονίκες Tommie Smith (χρυσό) και John Carlos (χάλκινο) ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα (σήμα των Μαύρων Πανθήρων) κατά την διάρκεια της απονομής στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Smith και ο Carlos συνέχισαν την αθλητική τους καριέρα και ύστερα ασχολήθηκαν με ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Ο αργυρός Peter Norman, ο τρίτος της φωτογραφίας που δεν ύψωσε τη γροθιά του δέχτηκε έντονη κριτική για την μη συμμετοχή του και απεβίωσε το 2006 από καρδιακό επεισόδιο. Στην κηδεία του, ο Tommie Smith και ο John Carlos κράτησαν προς τιμήν του το φέρετρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman