ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ύπαρξη νερού στον Άρη

Tweet
Share
Tweet
Share

Ίχνη τρεχούμενου νερού και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα εντοπίστηκαν στον πλανήτη Άρη. Η είδηση από χθες Δευτέρα κάνει το γύρο του κόσμου, πυροδοτώντας σχόλια για την ύπαρξη ζωής στον ξένο αυτό τόπο.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με άρθρο του Independent, είναι πως η ύπαρξη των γεωλογικών σχηματισμών κάτω από τους οποίους κρύβεται νερό έχει γίνει γνωστή ήδη από το 2000. H διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει μιλήσει για τα εν λόγω ευρήματα χρόνια πριν όπως και για την ύπαρξη υδρατμών και χιονιού. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ροή νερού και όχι απλά ύπαρξη. Με την επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνεται η επιβίωση ζωντανών οργανισμών για τους οποίους απαιτείται το νερό, ενώ δεν χωρούν εικασίες.

Ο Άρης συνεχώς βομβαρδίζεται από ακτινοβολίες που σκοτώνουν ο,τιδήποτε ζωντανό. Υπάρχουν ωστόσο μικροβιακοί οργανισμοί που κατορθώνουν να επιβιώσουν ακόμα και στην έρημο Atacamaστη Χιλή, ένα από τα ξηρότερα σημεία στον πλανήτη γη.

4439 1qufeta

Ο Joe Michalski, ένας επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο που δεν συμμετείχε στη έρευνα για τον Άρη σημειώνει πως «o οποιοσδήποτε οργανισμός μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει μα και να αναπτυχθεί σε άνυδρο περιβάλλον ή σε ακραίες –τουλάχιστον για ότι θεωρείται για τον άνθρωπο- συνθήκες.

Στην πραγματικότητα όπου υπάρχει ένδειξη νερού υπάρχει και ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανακάλυψη στον Άρη είναι τόσο σημαντική. Βρέθηκε νερό σε μορφή πάγου, στο έδαφος και πάνω σε διάφορα ορυκτά.

4439 1e5oq16

Το εύρημα ανοίγει το δρόμο και για άλλες παρόμοιες ανακαλύψεις που θα έφερναν στην επιφάνεια ζωντανούς οργανισμούς –ακόμα και βακτήρια- σε οποιοδήποτε μέρος του σύμπαντος. Παράλληλα, γεωλογικές και υδρολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ηλιακό μας σύστημα αποδεικνύουν πως στους υπόλοιπους πλανήτες η φύση των πραγμάτων είναι παρόμοια με αυτή στον οποίο ζούμε. Τίποτα δεν θα μας ξενίζει πια, ενώ σε λίγα χρόνια το ταξίδι στο διάστημα πιθανότατα να είναι μια συνήθης εμπειρία.»

Πηγή: independent.co.uk

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman