ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο ερωτευμένος Fragonard στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 20.00 το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζει σε απευθείας σύνδεση με το παρισινό Μουσείο του Λουξεμβούργου τη νέα έκθεση «Fragonard amoureux. Galant et libertin», (Ο ερωτευμένος Fragonard, γαλαντόμος και ακόλαστος) με ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά.

Ο "ακόλαστος" ή για άλλους "ζωγράφος των ανέμελων σκηνών" Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, γεννημένος στο Γκρας της Νότιας Γαλλίας αλλά αναθρεμμένος στο Παρίσι και με σπουδές στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης, έζησε από τα μέσα περίπου του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Η αισθησιακή και ερωτική θεματική του, τα ντελικάτα του πορτραίτα, τα ζωντανά χρώματα του εξασφάλισαν εξέχουσα θέση ανάμεσα στους σημαντικούς εκπροσώπους της τέχνης του ροκοκό στη ζωγραφική. Παρά τη μεγάλη του απήχηση, οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές μεταβολές που έφερε η Επανάσταση του 1789 του στέρησαν την πλατειά του πελατεία των μεγαλοαστικών στρωμάτων που γοητευόταν από τα τολμηρά του έργα. Με τη μεσολάβηση του Νταβίντ ο απαξιωμένος πια Φραγκονάρ έπιασε δουλειά στην Υπηρεσία Μουσείων αναλαμβάνοντας συντηρητής του Μουσείου του Λούβρου, από το οποίο όμως εκδιώχθηκε με αυτοκρατορική απόφαση το 1805. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα φτωχός και περιθωριοποιημένος.

Η έκθεση που (ξανά)συστήνει τον "ερωτευμένο Φραγκονάρ" έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, από τις 16 Σεπτεμβρίου, με ορίζοντα έως τις 24 Ιανουαρίου. Ένα από τα διασημότερα και πιο αμφίσημα έργα του ζωγράφου που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση είναι ο πίνακας "Le Verrou", δηλαδή "Ο Σύρτης"· με τον καλλιτέχνη να τρυπώνει στο δωμάτιο δύο εραστών που φαίνονται έτοιμοι να υποκύψουν στο ερωτικό τους πάθος. Πρόκειται όμως για συναινετική ένωση των δύο ή όχι; Ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί, φουντώνοντας μάλλον ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον γύρω από τον πίνακα.

Ηλιάνα Χατζηδημητρίου 

VIDEO

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.