ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Kνωσού-Μεσαράς

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Δύο ιδιαίτερα σημαντικές συμβάσεις για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την ενοποίηση των ευρύτερων αρχαιολογικών περιοχών Κνωσού και Μεσαράς υπογράφηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και μελετητές. Η πρώτη αφορά την μελέτη “Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Κνωσού, Καρτερού, Αρχανών” και η δεύτερη σύμβαση που αφορά τη μελέτη “Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Μεσαράς – Φαιστός, Γόρτυνα, Αγία Τριάδα, Κομμός κ.α.”

Η Ενοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου στην Κνωσό και στη Μεσαρά αντίστοιχα αποτελεί πιλοτική εφαρμογή για την δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και παράλληλα αποτελεί το πρώτο βήμα για την προώθηση της διεκδίκησης ένταξής τους στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή των δύο συμβάσεων που όπως είπε εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας « Κρήτη Περιφέρεια Πολιτισμού » και θα ακολουθήσουν και άλλες ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Κρήτη, που μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι είναι διάσπαρτοι.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανέφερε, ότι, μετά την παράδοση των μελετών – που έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 200.000€ - θα είναι εφικτή η δημοπράτηση και χρηματοδότηση των έργων. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι – μελετητές Αντώνης Χουρδάκης, Γιώργος Πετράκης και Οδυσσέας Σγουρός ανέφεραν ότι θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις μελέτες εξάροντας ταυτόχρονα τον οραματικό σχεδιασμό που έχει η Περιφέρεια Κρήτης για τον Πολιτισμό και που για πρώτη φορά επιχειρείται ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων.

Οι ίδιοι μάλιστα αποκάλυψαν ότι μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσός δεν έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις εδώ και 70 χρόνια. «Είναι 2 πολύ σημαντικές μελέτες που θέλουμε να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό και οραματισμό που έχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης από τη Σαμαριά από τη Ζώμινθο από τη Σπιναλόγκα και αυτές οι περιοχές να μπορούν να ενταχθούν στο Δίκτυο της UNESCO » δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε πως «είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη να πάει σε διαφορετικά μέρη να δει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, να περπατήσει και να αναδείξει και την ενδοχώρα.

Αντιλαμβάνεστε πόσα σημαντικά οφέλη θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Εεμείς δεσμευόμαστε ότι θα βρούμε τη χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα τα οποία θα προτείνουν οι μελετητές και αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατό τις μελέτες γιατί η διασφάλιση των πόρων μέσα σ' αυτή την προγραμματική περίοδο μπορεί να είναι εφικτή και είναι εφικτή για να δημοπρατηθούν και έργα σ αυτή την προγραμματική περίοδο».

Ο Οδυσσέας Σγουρός αναφερόμενος στη σημαντικότητα των μελετών δήλωσε : «Εγώ αποτελώ μέλος της ομάδας που ανέλαβε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται μετά από ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική μέρα η σημερινή με την υπογραφή της σύμβασης, γιατί ξεκινάει πραγματικά η αναγνώριση και η οργάνωση μιας τεράστιας περιοχής που περιέχει ίσως το πιο σπουδαίο δίκτυο της Περιφέρειας.

Όπως γνωρίζετε, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ο χώρος αναφοράς ενός από τα 4 Μινωικά ανάκτορα που έχουμε, περιβάλλεται γεωγραφικά από μια συστάδα αρχαιολογικών χώρων διάσπαρτων σε 4 Δήμους της περιοχής ξεκινώντας από την Αμνισό και το σπήλαιο της Ειλειθυίας και φτάνοντας μέχρι τις Αρχάνες το Φουρνί και το Βαθύπετρο. Είναι ένας χώρος ο οποίος για πολλά χρόνια τώρα ουσιαστικά δεν έχει απασχολήσει ποτέ ως μελετητικό αντικείμενο κάποια μεγάλη μελέτη. Θεωρούμε ότι η σημερινή σύμβαση που υπογράφηκε από την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί ένα πρώτο πολύ ουσιαστικό βήμα για να έχουμε μια γενική εποπτεία και μια οργάνωση αυτής της περιοχής τόσο στο επίπεδο των διασυνδέσεων των χώρων όσο και στο επίπεδο των φυσικών αντικειμένων τα οποία έχουν ανάγκη αυτοί οι χώροι, δηλαδή τις προσπελάσεις ή τον τρόπο με τον οποίο τους επισκέπτεται κανείς ως επισκέπτης για να λειτουργήσουν..».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πετράκης είπε, ότι, το ενιαίο δίκτυο που επιχειρεί η Περιφέρεια θα είναι σημαντικό όπλο για την ανάπτυξη τόσο του τουρισμού όσο και της ενδοχώρας και πρόσθεσε « Στα πλαίσια του οραματικού σχεδιασμού που έχει η Περιφέρεια Κρήτης για τον πολιτισμό για πρώτη φορά επιχειρείται η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο όπου ενοποιούνται όλοι οι διάσπαρτοι χώροι της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Μεσαράς από τη Γόρτυνα έως τη Φαιστό την Αγία Τριάδα τον Κομό και όχι μόνο αυτό αλλά θα συμπεριλαμβάνονται και φυσικοί χώροι οι οποίοι είναι το φυσικό πλαίσιο που φιλοξενούν αυτούς τους χώρους τους αρχαιολογικούς όπως είπαμε νωρίτερα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια στιγμή σημαντική για την Περιφέρεια Κρήτης ακριβώς στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού που διαμορφώνει πλέον η Περιφέρεια για την ενοποίηση του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο δίκτυο το οποίο θα είναι ένα σημαντικό όπλο για την ανάπτυξη τόσο του τουρισμό όσο και της ενδοχώρας».

Γιώργος Αλεξάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα