ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η street art αναβιώνει... στην Κολιάτσου

Tweet
Share
Tweet
Share

Πέντε ξεχωριστοί καλλιτέχνες που προέρχονται από τους κόλπους της σύγχρονης Urban & Street σκηνής παρουσιάζουν νέα, πρωτότυπα έργα που εκφράζουν το δημοφιλέστερο εικαστικό ρεύμα του 21ου αιώνα στο χώρο 9 ΕΝΝΕΑ στην οδό Κέας στην πλατεία Κολιάτσου. Η έκθεση του artAZ ονομάζεται “9:05” ενώ θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Το Penna βρέθηκε στα εγκαίνια, μίλησε με τους διοργανωτές και σας μεταφέρει τον παλμό.

«Αν και η Street Art είναι το δημοφιλέστερο εικαστικό ρεύμα της εποχής που διανύουμε, στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποκτήσει ούτε τη θεσμική αποδοχή που θα όφειλε να έχει, ούτε να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο του επίσημου εικαστικού φάσματος. Μέσα από την έκθεση καλούμε τον κόσμο να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο της Urban & Street Art και να αφεθεί στη μαγεία της», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάνδρα Κολλάρου.

«Στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικό ταλέντο στον χώρο της Street Art, και στην έκθεση αυτή θελήσαμε να αναδείξουμε την ελίτ αυτού του ταλέντου, καλύπτoντας παράλληλα τις διαφορετικές εκφάνσεις της εικαστικής αυτής μορφής. Φέρνοντας τους καλλιτέχνες να εκθέσουν για πρώτη φορά μαζί, ειδικά δημιουργημένη δουλειά, κάτω από την ίδια στέγη, στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε μια συμπυκνωμένη και ιδιαίτερα εύγλωττη αφήγηση – μια εισαγωγή στον μαγικό αυτόν κόσμο, που συστήνει στο κοινό τα διαφορετικά είδη της Street Art μέσα από τους καλύτερους εκπροσώπους της.»

art

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στη διεθνή εικαστική αρένα, εισπράττοντας πολύ θετική ανταπόκριση και αποδοχή. Αυτός είναι μετρήσιμος και όχι ευσεβής πόθος: Έχουν συμμετάσχει σε κορυφαία διεθνή δρώμενα του χώρου, όπως art fairs και μεγάλα φεστιβάλ, δίνουν το παρών σε εκθέσεις και η δουλειά τους γίνεται αντικείμενο παρουσίασης σε βιβλία, περιοδικά, στο internet και στα social media. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αναγνώριση που έχουν είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό παρά στη χώρα μας, κάτι που είναι λίγο περίεργο και πρέπει να το αλλάξουμε.

art 11

«Σαν επιμελήτρια, είμαι ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα της έκθεσης. Θεωρούσα εξαρχής δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ένα δυναμικό οπτικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό που τελικά προέκυψε έχει μια εκρηκτική αύρα – μια ομορφιά άγρια και λυρική μαζί», αναφέρει η κ. Κολλάρου ενώ προσθέτει πως η συνύπαρξη των 5 καλλιτεχνών δεν είναι απλώς αρμονική είναι ένα οπτικό ποίημα. Κάτι που θέλουμε να γνωρίσουμε σε όλον τον κόσμο.

art 12

Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι της έκθεσης, η επιμελήτρια κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα θετική εικόνα. «Το ενδιαφέρον φαίνεται έντονο σχετικά με όλα τα έργα, καθώς παρουσιάζουμε προσεκτικά επιλεγμένες δουλειές πολύ ιδιαίτερων καλλιτεχνών. Άμεση απήχηση είχαν τα έργα της Mariana Cute, η οποία παρουσιάζει μια σύνθεση αποτελούμενη από πολλά έργα μικρών διαστάσεων (το μικρότερο είναι 6x4 εκ. και το μεγαλύτερο 18x24 εκ.) ποστ-ποπ αισθητικής, που αποπνέουν θετική ενέργεια και προσφέρονται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές (κάτι που αποτελεί κομμάτι της φιλοσοφίας της καλλιτέχνιδας). Σχετικά με τα 4 ποπ-σουρεαλιστικά πορτραίτα του Κωνσταντίνου Βραζιώτη και την ξύλινη προτομή του SER είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος (οι καλλιτέχνες έχουν ήδη διεθνές κοινό λόγω της πρότερης παρουσίας τους σε εκθέσεις στο εξωτερικό)», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Τα έργα του ΝΑR και του Yiakou, όπως είναι στημένα στην έκθεση, απευθύνονται περισσότερο σε συλλέκτες, ιδρύματα ή επαγγελματικούς χώρους - είναι μεγάλης κλίμακας και με πολύ έντονη προσωπικότητα - και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την κατάληξη τους.

artAZ 905 Exhibition SER

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

MARIANA CUTE

Η Mariana Cute έχει συνθέσει μια ποστ-ποπ οπτική διάλεκτo που αντλεί από τον μαγικό κόσμο που βρίσκεται στη φαντασία της, αλλά και από την ποπ κουλτούρα και τον καταναλωτισμό που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Η καλλιτέχνης προσεγγίζει τη ζωγραφική αναγωγικά, χρησιμοποιώντας γεωμετρική αφαίρεση και έντονη χρωματική παλέτα για να δημιουργήσει τις χαρακτηριστικές, προσιτές φιγούρες της (μασκότ όπως η ίδια τις αποκαλεί) που αποτελούν σύμβολα αισιοδοξίας. Αποστολή της είναι να χρησιμοποιεί την τέχνη για να σκορπάει αγάπη.

Στο 905 παρουσιάζει μια ζωγραφική εγκατάσταση με πίνακες μικρής κλίμακας.

12065550 1190865587606712 3955083861453628171 n

CONSTANTINE VRAZIOTIS

Μακάβριος ποπ-σουρεαλισμός είναι το όνομα που περιγράφει το ιδιοσυγκρασιακό ύφος του Κωνσταντίνου Βραζιώτη. Σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη είναι οι σουρεαλιστικές ηρωίδες του: ερωτικές και μυστηριώδεις, προκαλούν τον θεατή να ταξιδέψει σε ένα σύμπαν που διέπεται από βίαιη κομψότητα, όπου τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι δισδιάκριτα. Αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο της μόδας και της λάμψης η δουλειά του εξερευνά το βασίλειο των ξεχασμένων υποσχέσεων και τις φαντασιώσεις του σύγχρονου αστού.

Στο 905 παρουσιάζει το τετράπτυχο “Girls Gone Bad”.

NAR

Eκρηκτικός και ασεβης, o NAR δημιουργεί συναρπαστικές εικόνες, χρησιμοποιώντας πληθώρα διαφορετικών, συχνά ανορθόδοξων τεχνικών. Εξοπλισμένος με απρόσμενα υλικά, που κατά κανόνα συλλέγει από τον δρόμο, προσεγγίζει τα ευρήματα του με λυρική ευαισθησία και διάθεση πειραματισμού, μετενσαρκώνοντας τελικά το ασήμαντο σε πολύτιμο. Ο NAR είναι ο απόλυτος Post-Graffiti καλλιτέχνης, έχοντας σαν αποστολή να δημιουργεί ομορφιά μέσα από την εγκατάλειψη.

Στο 905 παρουσιάζει μία γλυπτική εγκατάσταση από το προσωπικό του “Αλφάβητο”.

12063648 1190825710944033 8114502195025746789 n

SER

Η δουλειά του SER (Αργύρης Σαρασλανίδης) - ένα εκλεκτικό υβρίδιο γκραφίτι παλαιάς σχολής, κουλτούρας των κόμικς και ποπ σουρεαλισμού - χαρακτηρίζεται από μια υπόγεια διάθεση αλλά είναι έντoνα σατιρική. Κριτικός και ταυτόχρονα θιασώτης της σύγχρονης αστικής εμπειρίας, χρησιμοποιεί εξονυχιστική λεπτομέρεια και έναν στρατό από τερατώδεις αλλά μάλλον αγαθούς χαρακτήρες για να καυτηριάσει τoν παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης.

Στο 905 παρουσιάζει το τελευταίo του ζωγραφικό πείραμα.

YIAKOU

Το βαθιά συναισθηματικό σύμπαν του yiakou πηγάζει απευθείας από την ψυχή, ενώ το έργο του παραπέμπει σε ρομαντική καταγραφή της ιστορίας της καθημερινότητας. Δημιουργώντας με το πινέλο και την πένα του, ο καλλιτέχνης προσδίδει μια ποιητικά νοσταλγική αλλά σουρεαλιστική μοντέρνα τάση στα έργα του. Οι τρυφερές αλλά γεμάτες ένταση οπτικές αφηγήσεις του χρησιμοποιούν κώδικες που παραπέμπουν στην παιδική αθωότητα προκειμένου να μεταφέρουν μηνύματα για ενηλίκους.

Στο 905 παρουσιάζει μια διαδραστική εικαστική εγκατάσταση.

Πληροφορίες για το artAZ

Η εικαστική πλατφόρμα του artAZ λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας στην επί της ουσίας προώθηση της Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό αλλά και στη συσπείρωση της εγχώριας εικαστικής κοινότητας με σκοπό την ενδυνάμωση της.

Διεύθυνση: 9 ΕΝΝΕΑ, Κέας 9, Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου - 20 Νοεμβρίου 2015

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.artaz.gr

#905artAZ

Κυριακή Αξιώτη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman