ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Η Νοσταλγός" είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ευρηματική σκηνοθεσία, η συγκινητική ερμηνεία από τους ηθοποιούς, η μυστικιστική ατμόσφαιρα και το πλήρως προσαρμοσμένο στην αφήγηση σκηνικό εξασφαλίζουν στο θεατή την απόλυτη θεατρική εμπειρία. Το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Νοσταλγός» μεταφέρθηκε στο θεατρικό σανίδι από το θίασο Λώτινος Ήλιος σε σκηνοθεσία Άννας Παπαμάρκου, ενώ από το Σεπτέμβριο η παράσταση φιλοξενείται στη στέγη του θεάτρου «Αλκμήνη». Εμείς την παρακολουθήσαμε, μιλήσαμε με το κοινό και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η Λαλιώ στο έργο ζει μακριά από την πατρίδα της αφού έχει παντρευτεί τον κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της μπάρμπα-Μοναχάκη. Το μόνο που τη νοιάζει είναι να επιστρέψει στο νησί της με το οποίο εμφανίζεται να έχει μια σχέση όχι μονάχα καταγωγική, αλλά και ερωτική. Κυριευμένη από τη νοσταλγία της φεύγει με το Μαθιό, που είναι ερωτευμένος μαζί της. Η δραπέτευση αυτή δεν είναι φυγή από τη συζυγική εστία αλλά μια παρόρμηση λόγω του εγκλωβισμού σε έναν ξένο τόπο. Ο ρομαντισμός της νοσταλγίας είναι κυρίαρχος και ξεπερνά κάθε κοινωνική υπέρβαση.

Την ηρωίδα που βιώνει το δράμα της ξενιτιάς υποδύεται η Μαρία Λογοθέτη και η Αριέττα Μουτούση, καθώς οι δύο γυναίκες εναλλάσσουν την αφήγηση και οδηγούν στην κορύφωση του δράματος. Πιο «ώριμη» από ποτέ η Αριέττα Μουτούση ενσαρκώνει την νοσταλγό κατορθώνοντας άρτια να ανταποκριθεί στις εκφραστικές εναλλαγές που απαιτεί η πλοκή. Από τη μία η κατασταλαγμένη γυναίκα που έχει συνηθίσει τον πόθο της νοσταλγίας κι από την άλλη τα νεανικά γεμάτα πάθος ξεσπάσματα της νεαρής γυναικός.

nostalgos new

 

Η Μαρία Λογοθέτη ανταποκρίνεται τέλεια τόσο κινησιολογικά όσο και φωνητικά όταν ερμηνεύει το τραγούδι της ξενιτιάς. Εξοπλισμένος με την εκφραστική αθωότητα του νέου ανθρώπου απέδωσε και ο Δημήτρης Λιόλιος τον ερωτευμένο Μαθιό που με την αφέλειά του μαγεύεται με την νεαρή κοπέλα.

Η παράσταση χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια εύστοχη δραματοποίηση του διηγήματος, καθώς διατηρείται αυτούσιο το κείμενο και η προσωπική γλώσσα του Παπαδιαμάντη ενώ το σκηνικό είναι απλό μα ειλικρινές. Η υπόθεση είναι επίκαιρη ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, όπου ο άνθρωπος πολλές φορές νοσταλγεί την αυθεντικότητα της απλής ζωής που θυσίασε στο βωμό της μεταμοντέρνας εποχής και της παγκοσμιοποίησης. Η χαμένη εξάλλου αθωότητα, όπως γράφει και η ίδια η σκηνοθέτιδα, «ανακτάται μόνο μέσα από την έρευνα του ίδιου μας του εαυτού».

O Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης υπήρξε μια τραγική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας με τόσο πολλές όψεις που ακόμη τον ανακαλύπτουμε. Έζησε μόνος, απένταρος, πιστός στην τέχνη, αδιάφορος για τα χρήματα και την κοινωνική ένταξη, μοίρασε τη ζωή ανάμεσα στα καπηλειά και στις εκκλησίες, σχεδόν ρακένδυτος, υπήρξε πάντα ένας αποσυνάγωγος τεχνίτης της γλώσσας και της αφήγησης. Ένας Έλληνας μποέμ.

Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 σε ένα νησί που φημίζεται για τη φυσική καλλονή του και τους ψαράδες του, τη Σκιάθο. Ήταν το τέταρτο παιδί του ζεύγους Αδαμαντίου και Γκιουλιώς (Αγγελικής) Εμμανουήλ. Το επώνυμο Παπαδιαμάντης προέρχεται από το όνομα του πατέρα του που ήταν και παπάς.

nostalgos

Παράταση Παραστάσεων 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τους δύο πρώτους μήνες της παρουσίασής της, "Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ" συνεχίζει τις παραστάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία:Άννα Παπαμάρκου
  • Σκηνικά:Λένα Λέκκου
  • Κοστούμια:Ιωάννα Τιμοθεάδου
  • Φωτισμοί:Ελευθερία Ντεκώ
  • Μουσική Σύνθεση:Δημήτρης Λαμπριανός
  • Κίνηση:Εριφύλη Στεφανίδου
  • Βοηθός σκηνοθέτη:Βάσια Χρονοπούλου
  • Video: Δημήτρης Γκότσης
  • Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος
  • Παραγωγή:“Λώτινος Ήλιος”
    Παίζουν:Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος, Στο ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται ο Θεόδωρος Κατσαφάδος.
  • Διάρκεια παράστασης:75 λεπτά

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Αλκμήνη, Διεύθυνση: Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
  • Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103428650, 2114111110
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman