ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Δεκέμβριος στη Στέγη είναι γιορτινός

Tweet
Share
Tweet
Share

Με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων υποδέχεται το μήνα Δεκέμβριο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην οδό Συγγρού. Οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να αφεθούν στην αίγλη των μουσικοχορευτικών δρώμενων και να καλωσορίσουν τα Χριστούγεννα με πρωτότυπους τρόπους.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου η σύγχρονη ελληνική σκηνή της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού θα διεξάγει ένα τριήμερο φεστιβάλ. Πέντε εξαιρετικά σχήματα, με τους ξένους μουσικούς προσκεκλημένους τους δίνουν θριαμβευτικά τον τόνο της εξωστρέφειας που πάντα επεδίωκε και ήταν το χαρακτηριστικό της διοργάνωσης. Η συνθετική γκάμα των συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο 5ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ είναι εντυπωσιακή και η φετινή μουσική διοργάνωση, όχι μόνο καταγράφει, αλλά και ενθαρρύνει το γόνιμο υφολογικό πλουραλισμό που συνδυάζει τo σύγχρονο με το παραδοσιακό και τροφοδοτεί μια ζωντανή και δυναμική τζαζ σκηνή σαν την ελληνική.

Από τις 5 έως και τις 7 Δεκεμβρίου τρία θρυλικά ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού αναβιώνουν μια από τις πιο εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού. Τρία ιερά τέρατα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο συνθέτης John Adams, η χορογράφος Lucinda Childs και ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, αναβιώνουν στη Στέγη ένα θρυλικό έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία, το 1983. Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών, το Available Light αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις.

illust 1200x1000 091 900x750

Ποιος φοβάται τη Βασίλισσα του χιονιού; Ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γίνεται όπερα για να ζεστάνει την καρδιά όσων είναι και παραμένουν παιδιά. O Κάη και η Γκρέτα είναι δύο αχώριστοι φίλοι. Παίζουν, μοιράζονται τις ελπίδες και τα όνειρά τους και η φιλία τους δυναμώνει. Η ευτυχία τους διακόπτεται όταν η τρομερή Βασίλισσα του χιονιού, που έχει... αλλεργία στην αγάπη, καταφέρνει με ένα μαγικό τέχνασμα να τους χωρίσει: ο Κάη την ακολουθεί στο κάστρο της στη μακρινή Λαπωνία. Η Γκρέτα αποφασίζει να αναζητήσει τον αγαπημένο φίλο της, ξεκινώντας ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις, αλλά και συναρπαστικές συναντήσεις. Θα καταφέρει τελικά να βρει τον Κάη και να τον πείσει να γυρίσει πίσω μαζί της; Το πολιτιστικό δρώμενο θα λάβει χώρα από τις 22 έως και 30 Δεκεμβρίου.

Mε τη Βασίλισσα του Χιονιού, που παρουσιάζει ο Θοδωρής Αμπαζής εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα εργαστήριo, όπου θα μυηθούν στον ονειρικό κόσμο της όπερας. Μέσα από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές των εικαστικών, θα μάθουν βιωματικά ότι η όπερα είναι το μόνο είδος που συνδυάζει όλες τις τέχνες. Τη «Βασίλισσα του Χιονιού» θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι από τις19 έως και 23 Δεκεμβρίου.

Akyllas Karazisis Pisti Agapi Elpida 900x750

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα», έλεγε ο Χόρβατ, «θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται όλα μου τα θεατρικά έργα, καθώς διαδραματίζονται σε καιρούς κατά τους οποίους το να πιστεύει, να αγαπάει και να ελπίζει κανείς είναι μια αναγκαία ουτοπία». Βρισκόμαστε στο μεσοπόλεμο. Κρίση αξιών, υλική και πνευματική εξαθλίωση. Μια άνεργη γυναίκα, η Ελισάβετ, βάζει ενέχυρο το σώμα της στο Κρατικό Ανατομείο, προκειμένου να εξασφαλίσει μια άδεια πλασιέ για να δουλέψει. Στη συνέχεια, θα κατηγορηθεί για απάτη, θα συγχρωτιστεί με ένα αμάλγαμα ανθρώπων και θα ζήσει μια σύντομη ερωτική ιστορία με τον αστυνόμο Αλφόνσο που την συντηρεί. Όταν και αυτή η χαραμάδα φωτός σβήσει θεαματικά, θα πέσει στο ποτάμι επιχειρώντας να βάλει τέλος σε μια ζωή χωρίς ελπίδα...

Υπάρχει ανθρωπιά στα χρόνια της κρίσης; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης ψάχνει την απάντηση από τις 19 έως και τις 30 Δεκεμβρίου σκηνοθετώντας την κωμικοτραγική δυστοπία του Έντεν φον Χόρβατ και μιλάει με σοφία για τη βαρβαρότητα της εποχής.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Στέγης μπείτε εδώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman