ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα ταξίδι στην Οδησσό των Ονείρων

Tweet
Share
Tweet
Share

«Καρπός» µιας πενταετούς (2000-2005) ταξιδιωτικής περιπλάνησης, η Οδησσός Ονείρων, το καινούριο φωτογραφικό λεύκωµα-βιβλίο του Βασίλη Κολτούκη, είναι µια «ερωτική επιστολή» στην Οδησσό και τους ανθρώπους της, και κυρίως στα «κορίτσια εκείνης της εποχής», στα οποία, άλλωστε, είναι αφιερωµένο.

Η Οδησσός Ονείρων αποτελείται από 60 ασπρόµαυρες φωτογραφίες, ως επί το πλείστον πορτρέτα, τραβηγµένες σε διαφορετικές εποχές του χρόνου και συνοδευόµενες από λιτές λεζάντες τοπογραφικού χαρακτήρα, στην καλύτερη παράδοση της ανθρωποκεντρικής σχολής των Μπρεσόν, Σούτκους και Μπουµπά. Πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση του Βασίλη Κολτούκη από οποιαδήποτε άλλη δουλειά του, το καινούριο του λεύκωµα συνιστά ένα καλλιτεχνικό κι εκδοτικό κοµψοτέχνηµα, µια ανεπιτήδευτα µελαγχολική και συνάµα ποιητική µατιά σε µια πόλη που φαίνεται ότι τον έχει «σηµαδέψει» βαθιά. Κι είναι όντως η µατιά του ερωτευµένου, του µαγεµένου πλάνητα, που κυριαρχεί από το εξώφυλλο µέχρι και την τελευταία φωτογραφία, κι όχι εκείνη του φωτορεπόρτερ.

Όπως γράφει κι ο ίδιος στο Αντί προλόγου:

«Από παιδιά γνωριζόµασταν χωρίς να πούµε λέξη. Με κοίταζες, θυµάµαι, από το πορτάκι του χαµόγελου και δάκρυζες, σε ανακάλυπτα µέσα από βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες κι ερχόµουνα κοντά σου. (...) Χάρισέ µας άλλη µια φορά το θηλυκό σου τοπίο, να αντέξουµε το άγχος των καιρών που µας βαραίνει, να αντέξουµε τις µηχανές της Δύσης που καταπίνει τα παιδιά της, να γίνουµε είδωλα και θύµησες στα υγρά, ψιχαλιστά, θλιµµένα µάτια πανέµορφων Ουκρανίδων, να ξαναζήσουµε µέσα σ’ έναν ψίθυρο, σ’ ένα χάδι, σ’ ένα ποιητικό φιλί».

Το φωτογραφικό λεύκωµα-βιβλίο του Βασίλη Κολτούκη Οδησσός Ονείρων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευρασία σε 250 αριθµηµένα και υπογεγραµµένα από τον φωτογράφο αντίτυπα.

Μια «ανάσα» οµορφιάς σε άσχηµους καιρούς...

Το προσωπικό site του Βασίλη Κολτούκη είναι http://www.vassiliskoltoukis.com/

Το site των εκδόσεων Ευρασία είναι http://www.eurasiabooks.gr/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman