ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι λαοί του κόσμου;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πώς γιορτάζουν οι Ιταλοί τις μέρες των Χριστουγέννων και τι γεύσεις προτιμούν οι άνθρωποι από την Αϊτή; Μοιάζουν οι παραδόσεις μας με αυτές των Ουκρανών; Την απάντηση δίνει η εικονογράφος Marie Muravskiη οποία σχεδιάζει σκίτσα με τα έθιμα διαφόρων χωρών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δείτε στη συνέχεια τα πιο γνωστά έτσι όπως τα συγκέντρωσε η καλλιτέχνις.

Βενεζουέλα: Τα πρωινά όλης της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα οικογένειες και παρέες φορούν πατίνια και πηγαίνουν στην εκκλησία. Οι δρόμοι μένουν κλειστοί για να αποφευχθούν ατυχήματα.

xmas 1

Ιταλία: Οι Ιταλοί το βράδυ της Παραμονής φορούν πολύχρωμα εσώρουχα για να έχουν τύχη τη νέα χρονιά. Αυτοί που ελπίζουν να είναι πραγματικά τυχεροί, σιγουρεύονται ότι είναι και καθαρά!

xmas 2

Αϊτή: Τα παιδάκια βάζουν παπούτσια γεμάτα άχυρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ελπίζοντας ότι ο Άγιος Βασίλης θα βγάλει τα παπούτσια και θα αφήσει δώρα στη θέση τους.

Φιλανδία: Την ημέρα της πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι μαζεύονται και ρίχνουν λιωμένο κασσίτερο σε κουβάδες κρύου νερού. Τα σχήματα που δημιουργούνται, προβλέπουν το μέλλον. Τα σχήματα που μοιάζουν με καρδιές και δαχτυλίδια, αναζητούνται από αυτούς που ελπίζουν σε έναν έρωτα.

xmas 3

Ουκρανία: Σύμφωνα με την παράδοση, μια χήρα θρηνούσε γιατί δεν είχε χρήματα να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Οι αράχνες λοιπόν, έπλεξαν ιστούς γύρω από το δένδρο της για να γίνει όμορφο. Κατά τη διάρκεια των γιορτών αράχνες κρύβονται στα δένδρα για καλή τύχη.

xmas 4

Πορτογαλία: Κάθε χρόνο οι οικοδεσπότες τοποθετούν στο τραπέζι ακόμα ένα σερβίτσιο ώστε τα πνεύματα των νεκρών που χάθηκαν να μπορέσουν να συναντήσουν τους ζωντανούς αγαπημένους τους.

xmas 5

ΗΠΑ: Πολλοί είναι αυτοί που στα δένδρα τους βάζουν και πίκλες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το έθιμο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ο John C. Lower πεινούσε πολύ και ζήτησε από τον δεσμοφύλακά του φαγητό, μια πίκλα. Η πράξη αυτή συμβολίζει την ευσπλαχνία.

xmas 6

Σουηδία: Μέσα στην πουτίγκα πάντα θα προστίθεται ένα αμύγδαλο. Όποιος το βρει, την επόμενη χρονιά θα παντρευτεί!

Αυστρία: Στις 4 Δεκέμβρη, ένα κλαδί κερασιάς μπαίνει σε ένα βάζο με νερό. Αν ανθίσει πριν την παραμονή Χριστουγέννων, καλή τύχη και ένας γάμος μπορεί να ακολουθήσουν.

xmas 7

Ελλάδα: Ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλία. Τα μικρά αγόρια βάζουν ένα κούτσουρο κέδρου και το καίνε, και τα κορίτσια βάζουν πάνω στη φωτιά ένα κλαδί κερασιάς. Το κλαδί που θα καεί πιο γρήγοραείναι σημάδι καλής τύχης και ενός πιθανού γάμου.

xmas 8

Μεξικό: Στις 23 Δεκέμβρη, στην Οαχάκα στο Μεξικό, οι οικογένειες μαζεύονται για να φτιάξουν φιγούρες της γέννησης από ραπανάκια. Οι ωραιότερες φιγούρες μπαίνουν σε βιτρίνα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Καταλονία: Οι Καταλωνοί  την παραμονή των Χριστουγέννων ταϊζουν τον CagaTio, έναν χαρακτήρα που έχουν επινοήσει. Το βράδυ της ίδιας μέρας τον χτυπούν με ξύλα για να πάρουν τα γλυκά.

xmas 9

Φιλιππίνες: Μετά τη μεταμεσονύχτια λειτουργία, οι φίλοι και αγαπημένοι μαζεύονται και τρώνε σε μια μεγάλη γιορτή. Ο βασιλιάς των λιχουδιών, είναι ένα κεφάλι τυρί.

Λευκορωσία: Ένας κόκκορας αφήνεται ελεύθερος, ενώ λοφάκια με καλαμπόκι μπαίνουν μπροστά από τις ανύπαντρες γυναίκες. Όποια γυναίκα διαλέξει ο κόκκορας, αυτή θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.

xmas 11

Ηνωμένο Βασίλειο: Ένα φιλί τοποθετείται κάτω από το γκυ. Συμβολίζει τη γονιμότητα, παράδοση από τον 18ο αιώνα που κρατά μέχρι σήμερα.

xmas 12

Τσεχία: Oι ελεύθερες γυναίκες πετούν ένα παπούτσι πίσω από τον ώμο τους. Αν η μύτη του παπουτσιού δείχνει προς την πόρτα, τότε θα παντρευτούν.

Ιαπωνία: Χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί, όπως και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έτσι και τα Χριστούγεννα, τα ερωτευμένα ζευγάρια γευματίζουν στο KFC. Είναι τόσο διαδεδομένο, που την ημέρα εκείνη πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κλείσει τραπέζι!

xmas 13

Γροιλανδία: Την παραμονή των Χριστουγέννων, έστω και για μια μέρα, οι άνδρες μπαίνουν στην υπηρεσία των γυναικών τους, και τους προσφέρουν ό,τι χρειάζονται. Από την επομένη όμως το πρωί, παραδοσιακά οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πίσω από τους άνδρες τους.

xmas 14

Πολωνία: Στο δείπνο της παραμονής Χριστουγέννων, άχυρα μπαίνουν κάτω από το τραπεζομάντιλο για να συμβολίσουν τη γέννηση του Χριστού. Οι καλεσμένοι, με τη σειρά, τραβούν τα κλαράκια του άχυρου. Τα πράσινα κλαράκια συμβολίζουν την τύχη και το γάμο, και τα κίτρινα, είναι άλλη μια εργένικη χρονιά.

xmas 15

xmas 16

xmas 17

xmas 19

xmas 20

xmas 21

xmas 22

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman