ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Βόρεια Ελλάδα πιστή στα έθιμα των Χριστουγέννων!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Για τα έθιμα της φημίζεται η Βόρεια Ελλάδα η οποία ειδικά τα Χριστούγεννα ακολουθεί τις παραδόσεις με κάθε λεπτομέρεια! Οι γονείς περνούν στα παιδιά τα έθιμα του παρελθόντος και εκείνα τα κρατούν ζωντανά με κάθε τρόπο. Συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε!

Έχεις Τζουμάκα;

Την παραμονή των Χριστουγέννων πρωί στα χωριά γύρω από την Ξάνθη, κυρίως οι άνδρες και τα μικρά παιδιά με τους μπαμπάδες τους, ξεχύνονται μέσα στα χωριά κρατώντας χοντρά και μακριά ξύλα που ονομάζουν Τζουμάκες ή Ζουπανίκες. Τα ξύλα αυτά συμβολίζουν τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου και με αυτά χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών για να τους ανοίξουν και να έρθει το καλό μαζί με τη νέα χρονιά. 

9 φαγητά πάνω στο τραπέζι

Σε πολλά χωριά της Θράκης το τραπέζι της παραμονής έχει επάνω εννιά φαγητά. Πίτες, μέλι και κρασί, όλα νηστίσιμα, για να βρίσκονται στο σπίτι όλο τον χρόνο πολλά φαγητά. Τα εννιά φαγητά, συμβολίζουν τα εννέα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά τον διωγμό του Ηρώδη, αλλά και την εννεάμηνη κύηση της Παναγίας.

Ζύμωσες χριστόψωμο;

Κάθε οικογένεια ζυμώνει και ψήνει τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντας τα με την ευχή για Χρόνια καλά και πολλά.  Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια από ζυμάρι. 

Πουρναριά ..με προσοχή 

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν ήταν νύχτα σκοτεινή, λέει η παράδοση. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του, του έβαλαν φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό φως. Την παραμονή συνηθίζεται στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα για να πει τα χρόνια πολλά να κρατούν ένα κλαρί αναμμένο που καίει τρίζοντας, για να έχουν μια «ζωντανή» χρονιά. 

Παίζουμε καρύδια 

Αύριο, Χριστούγεννα, στην Ήπειρο παίζουν «τα καρύδια». Χαράζουν στο χώμα μια ευθεία γραμμή. Πάνω σε αυτή την ευθεία γραμμή κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά. Έπειτα από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή, με άλλο καρύδι σημαδεύει τα υπόλοιπα. Όποιος βγάλει τα περισσότερα καρύδια εκτός γραμμής τα πηγαίνει στο σπίτι του, για να φέρουν τύχη σε αυτόν και την οικογένειά του. Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.