ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι New York Times τρελαίνονται για σαλονικιώτικο

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Θεσσαλονίκη μαζί με άλλες 51 πόλεις σε όλον τον κόσμο, περιλαμβάνεται σε έναν τιμητικό κατάλογο με τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του 2016 που δημοσίευσαν το νέο έτος οι New York Times. 

«Οι νέοι επαγγελματίες της βόρειας αυτής ελληνικής πόλης», αναφέρει το δημοσίευμα, «αντιμετώπισαν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας της χώρας με έναν ασυνήθιστο τρόπο: άνοιξαν εστιατόρια που σερβίρουν ελληνικές, σλάβικες και οθωμανικές γεύσεις» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. 

Το αφιέρωμα εστιάζει αρχικά στο εστιατόριο-παντωπολείο Sebrico, που διευθύνεται συλλογικά από ερασιτέχνες σεφ οι οποίοι επικεντρώνονται στα ντόπια υλικά και έχουν χαμηλές τιμές.

Αναφέρουν την ομάδα του Roots όπου βρίσκεις χορτοφαγική κουζίνα και το Estrella, που το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα νέα κομψά καφέ της πόλης με παραδοσιακά γλυκά και ωραία κρουασάν με κρέμα και πορτοκάλι. Γνωστά και ως... μπουγατσάν!

Η πόλη βρίσκεται στο Νο 47 της λίστας και το άρθρο χαρακτηρίζει «οραματιστή» τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, που διοικεί μια ζωντανή φοιτητούπολη. 

Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ελληνική πόλη που περιλαμβάνει το δημοσίευμα- η Κύπρος δυστυχώς απουσιάζει-ενώ, αντιθέτως συμπεριλαμβάνουν το Τσεσμέ της Τουρκίας και φυσικά προορισμούς σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τέξας, Σρι Λάνκα, Καλιφόρνια,  Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ινδία. 

Tα τρία ελληνικά εστιατόρια:

Sebrico 
Σέμπρικο σημαίνει συνεταιριστικό. Ένας πολυχώρος, μπακάλικο, ανοιχτό για καφέ από τις 09:00 το πρωί και μια υπέροχη κουζίνα που ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Οι μεζέδες ετοιμάζονται επί τόπου, ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα που προέρχονται από την παραδοσιακή και Μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στην εποχικότητα των υλικών. Άμεση επαφή με τους παραγωγούς για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, ξεχωρίζει ο κόκορας με τη σουμάδα, αλλά και μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα στη σχάρα,  αρτυμένη με λάδι τρούφας. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε και πρώτες ύλες για το σπίτι σας, τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σαλάμια, σύγκλινα και γλυκά κουταλιού.  
Φράγκων 2 

Roots 

Αν νομίζετε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γύρος για χορτοφάγους δεν έχετε επισκεφτεί το Roots. Είναι το σημείο συνάντησης των απανταχού vegan της περιοχής. Τρεις φίλοι (Κώστας Γραβάνης, Κωνσταντίνος Τσολογιάννης, Παύλος Κατικαρίδης) ένωσαν τις δυνάμεις και τις ιδέες και έστησαν ένα ξεχωριστό μαγαζί τον Αύγουστο του 2014. Τραπεζάκια έξω όταν το επιτρέπει ο καιρός στη γραφική πλατεία Άθωνος και ενα μενού που έχει σχεδιαστεί με βάση την ποιότητα και την υγιεινή διατροφή, με πεντανόστιμες και πρωτότυπες συνταγές, που ενθουσιάζουν τους vegans και μη. Χορτοφαγικοί κεφτέδες, ικαριώτικο κρασί, γευστικές αλοιφές, αφιλτράριστες μπύρες και φυσικά μπέργκερ λαχανικών. 

Χριστοδούλου Μπαλάνου 4-6

Estrella 
Στα ατού του το Μπουγατσάν κρουασάν με ζεστή κρέμα μπουγάτσας, αλλά και το ζουμερό Ottoman Burger με φέτα, καυτερή πιπεριά, μουστάρδα και μπαχαρικά. Φυσικά δεν λείπει και η μπύρα Estrella που έρχεται απευθείας απο τη Βαρκελώνη. Εδώ θα βρεις ωραία πρωινά και τολμηρές γεύσεις για τσιμπολόγημα. Το Estrella ξεχωρίζει και για brunch του. Τα μπέηγκελς με μπιφτέκι τυρί και αυγό και την κρέμα χαλβά με σοκολάτα και τσουρέκι. 
Ιδιοκτήτης Κώστας Καπετανάκης. Σεφ Δημήτρης Κοπαράνης. 
Παύλου Μελά 48 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman