ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το εδώ. Αν το χρειάζεσαι, πάρε το»

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι τοίχοι της καλοσύνης, που ξεκίνησαν από το Ιράν, όπου οι κάτοικοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιες κρεμάστρες στους τοίχους και κρέμασαν ζεστά ρούχα για εκείνους που το είχαν ανάγκη, έφτασαν και στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία ξεκίνησε αυθόρμητα από έναν άνδρα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του με σύνθημα: «Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το εδώ. Αν το χρειάζεσαι, πάρε το». Γρήγορα ένα κύμα αλληλεγγύης διαδόθηκε σε όλη τη χώρα.

Το παράδειγμα του Ιράν ακολούθησε πρώτη η Λάρισα. Η σελίδα «Ο τοίχος της καλοσύνης» στο facebook ενημερώνει τους κατοίκους για τα σημεία όπου μπορούν να βρουν καθαρό φαγητό, το οποίο τοποθετείται στις ειδικές κρεμάστρες που βρίσκονται σε όλη την πόλη. 

Το δίκτυο εθελοντών αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι Λαρισαίοι συμμετέχουν στην κίνηση. Όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα, βασικός στόχος είναι να σταματήσει ο κόσμος να βάζει σακούλες με καθαρό φαγητό σε κάδους σκουπιδιών και να τις τοποθετεί σε ασφαλές σημείο.

192346 87279989 wall4

Σκοπός των μελών του δικτύου είναι να επεκτείνουν τη δράση και με είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού. Δείτε το διαδραστικό χάρτη εδώ

wall

Η ομάδα του «Τοίχου της Καλοσύνης» χρειάζεται ανθρώπους που να θέλουν να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους, ώστε να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 

Στόχος είναι να τοποθετηθούν κρεμάστρες σε περισσότερα σημεία της Λάρισας αλλά και να εξαπλωθεί η ιδέα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Περί τους 15.000 αστέγους 

Nα σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άστεγοι στο Ιράν υπολογίζονται σε περίπου 15.000, αν και σύμφωνα με άλλες εκθέσεις, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί  στους αστέγους μόνο της πρωτεύουσας, μια και ο συνολικός αριθμός θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Και παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες έχουν την ευθύνη για την παροχή βοήθειας στους αστέγους, η δράση τους εγείρει ερωτήματα -αρκετοί Ιρανοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, αλλά ούτε και αποτελεσματικότητα- άποψη η οποία εν μέρει εξηγεί γιατί υπάρχουν πολίτες που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

wall 22

«Πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Η ζωή είναι πολύ σύντομη. Ας είστε καλοί όσο μπορείτε,» γράφει ένας χρήστης στο Instagram, ενώ άλλος χρήστης, αυτή τη φορά στο Facebook σημειώνει: « Εμείς είμαστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ανταλλάσσοντας [φωτογραφίες] από τους τοίχους της καλοσύνης, δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε την είδηση».

«Ο τοίχος της καλοσύνης» μοιάζει με μια άλλη πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται «Payan e-Kartonkhabi», («δίνοντας τέλος στο πρόβλημα των αστέγων»), με ψυγεία στους δρόμους της πόλης, στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν τα τρόφιμα για τους άστεγους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman