ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι γυναίκες του φωτογράφου Πήτερ Λίντμπεργκ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η θηλυκότητα και η γοητεία των γυναικών αναδύεται από τις φωτογραφίες του σπουδαίου φωτογράφου Πήτερ Λίντμπεργκ, οι οποίες φιλοξενούνται σε έκθεση που διοργανώνεται στην γκαλερί Gagosian στο Κολωνάκι.

Οι φωτογραφίες του Λίντμπεργκ που απεικονίζουν γυναίκες αντλούν έμπνευση από τις απαρχές του αφηγηματικού κινηματογράφου και τις φωτογραφίες δρόμου. Με τις φευγαλέες λεπτομέρειες και την κομψότητα στη σύνθεση, η θηλυκότητα των γυναικών που φωτογραφίζει αναδεικνύεται μέσα από τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τη δουλειά του -απομεινάρι της καταγωγής του από την Ανατολική Ευρώπη. 

Στα editorials μόδας για τη Vogue, το Harper's Bazaar, το Interview και πολλά ακόμη διεθνούς εμβέλειας περιοδικά, αντί να σκηνοθετεί λαμπερές εικόνες ο Λίντμπεργκ φωτογραφίζει τα μοντέλα σε ασπρόμαυρο υψηλού κοντράστ. 


NADJA AUERMANN, MOJAVE DESERT, CALIFORNIA USA, 1996
Έτος εκτύπωσης: 2015
Gelatin Silver Print Illford multigrade, ED 1/25
Διαστάσεις: 60 x 50 cm (unframed), 78.5 x 66.5 cm (framed)
© Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery

Χρησιμοποιεί την κίνηση του σώματος, και συγκεκριμένα τον μοντέρνο χορό, για να αναδείξει την ανθρώπινη σιλουέτα με τρόπο που εμπεριέχει στοιχεία τόσο της αρχαιότητας όσο και της σύγχρονης εποχής. 

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεικνύει πόσο επηρέασε ο Λίντμπεργκ τη φωτογραφία μόδας, αλλά και την ίδια την έννοια του πορτρέτου γενικότερα. Η ομορφιά των γυναικών που απαθανατίζει είναι ουσιαστική, συγκροτημένη και χωρίς αναστολές. Οι φωτογραφίες του υπογραμμίζουν τη φυσική χάρη των γυναικών, χωρίς πολλά φτιασίδια, χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθεσία που θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή. 

Σε ένα δίπτυχο με τη Μόνικα Μπελούτσι, στη μία εικόνα ο φακός εστιάζει στο ατίθασο και αποφασιστικό βλέμμα της καθώς περπατάει προς τη φωτογραφική μηχανή, ενώ στην άλλη την απεικονίζει να κοιτάει αλλού, σαν να είναι απορροφημένη σε μια πολύ προσωπική στιγμή. 

Σε ένα αφιέρωμα στη χορογράφο Πίνα Μπάους, πέντε μοντέλα γίνονται ένα, δημιουργώντας με την κίνηση του κορμιού τους μια εικόνα όπου τα άκρα και οι καμπύλες τους αποτελούν στοιχεία μίας αφαιρετικής σύνθεσης. Σε μία άλλη φωτογραφία η Κάρεν Έλσον, χλωμή και γαλήνια, φαντάζει σαν μαρμάρινο άγαλμα της κλασικής αρχαιότητας. 



KRISTEN MCMENAMY, LE TOUQUET, Γαλλία, 2009
Έτος εκτύπωσης: 2014
Hahnemuhle Photo Rag® Baryta 315 grs, ED 1/1
Διαστάσεις: 168 x 243 cm (framed)
© Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery

Ο Πήτερ Λίντμπεργκ γεννήθηκε το 1944 στη Λίσσα της Γερμανίας. Ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού, Νέας Υόρκης και Αρλ της Γαλλίας. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων: Κέντρο Ζορζ Πομπιντού (Παρίσι), μουσείο Victoria and Albert (Λονδίνο) και CNAP—Centre national des arts plastiques (Παρίσι). 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου και πραγματοποιείται στην γκαλερί Gagosian (Μέρλιν 3, Αθήνα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman