ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Μπείτε" στην τηλεόραση που βρίσκεται στο σαλόνι σας

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Πώς θα σας φαινόταν αν την ώρα που παρακολουθούσατε τηλεόραση είχατε τη δυνατότητα να μυρίσετε το άρωμα της πρωταγωνίστριας; Αν μπορούσατε να γευτείτε το φαγητό που μαγειρεύουν οι ηθοποιοί ή σκουπίζατε τα δάκρυα τους όταν αυτοί έκλαιγαν;

Όλα αυτά ίσως είναι δυνατά μέσω της τεχνολογίας που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές φέρνοντας επανάσταση στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας. Οι ίδιοι προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω την λεγόμενη απτική τεχνολογία, μια προηγμένη τεχνολογία αλληλεπίδρασης μίας συσκευής ή ενός συστήματος με τον χρήστη της και να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της που θα ενσωματώνεται στις τηλεοράσεις και θα επιτρέπει μια μοναδική αλληλεπίδραση της συσκευής με τον θεατή.

tv

Στην πρίζα… όλες οι αισθήσεις

Με την τεχνολογία αυτή ο θεατής θα έχει την ευκαιρία παρακολουθώντας τη σκηνή μιας ταινίας στην οποία υπάρχει βροχή να αισθάνεται τις σταγόνες που πέφτουν. Όταν για παράδειγμα θα βλέπει στην τηλεόραση κάποιο φαγητό η νέα τεχνολογία θα του επιτρέπει να το οσμίζεται ακόμη και να το γεύεται! Η τεχνολογία θα προσφέρει επίσης στον θεατή και την αίσθηση της αφής σε διάφορα αντικείμενα που προβάλλονται στην οθόνη.

Η ανακάλυψη είναι των ερευνητών του εργαστηρίου Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Σάσεξ οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους ερευνητές της εταιρείας Ultrahaptics. Η τεχνολογία που αναπτύσσουν βασίζεται σε ένα περίπλοκο σύστημα εκπομπής δεσμών υπερήχων και ροών αέρα. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στον θεατή να αλληλεπιδρά με την τηλεόραση του χωρίς να χρειάζεται να φορά κάποια γυαλιά, γάντια ή άλλο ειδικό εξοπλισμό. Η προσπάθεια των ερευνητών κέρδισε την προσοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας που ενέκρινε στους ερευνητές χρηματοδότηση ύψους 1.3 εκ. ευρώ για να συνεχίσουν απρόσκοπτοι την προσπάθεια τους.

Συμπεραίνει κανείς πως αν τελικά ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν θα περιορίζεται στις ψυχαγωγικές τηλεοπτικές εφαρμογές της αλλά θα έχει και πολλές άλλες πολλές εκ των οποίων ακόμη δεν έχουμε καν φανταστεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα