ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

71 χρόνια από τη Συμφωνία της Βάρκιζας

Tweet
Share
Tweet
Share

Λίγα χιλιόμετρα από την παραλία της Βάρκιζας και λίγο έξω από το χωριό, άλλοτε, της Βάρης, ανάμεσα σε χέρσες οικοπεδικές εκτάσεις και στις χασαποταβέρνες της περιοχής, βρίσκεται μια μεγάλη περιτοιχισμένη έκταση, που οι ντόπιοι αποκαλούν «κτήμα Πέτρου Κανελλόπουλου».

Από την είσοδο του κτήματος, ένας δρόμος που περνά μέσα από έναν πευκώνα, οπωροφόρα και φοίνικες, οδηγεί σε μια ειδυλλιακή βίλλα με θαυμάσιους κήπους, αμέτρητες βεράντες και πισίνα που σώζεται μέχρι σήμερα. 

Εκεί, στη βίλλα αυτή, πριν από ακριβώς 71 χρόνια υπογράφηκε μετά από δεκαήμερες συνομιλίες, έπειτα από την ανακωχή των «Δεκεμβριανών», μεταξύ των εκπροσώπων του ΕΑΜ και της κυβέρνησης Πλαστήρα μια ιστορική συμφωνία- η «Συμφωνία της Βάρκιζας».

Πρόκειται για μια Συμφωνία που:

*αφενός έγραψε τον επίλογο της «Μάχης της Αθήνας» η οποία κράτησε 33 ημέρες και έβαψε στο αίμα την μόλις απελευθερωμένη πρωτεύουσα

*αποτέλεσε αφετέρου, το προοίμιο του ανελέητου εμφυλίου ο οποίος ακολούθησε τα επόμενα χρόνια από τα 1946 έως τον Αύγουστο του 1949, οπότε στο Γράμμο και το Βίτσι, ακούστηκαν οι τελευταίες κανονιές και τα ψηλά βουνά επέστρεψαν στην αιώνια ησυχία τους, αλλά και ανηλεών διώξεων της Αριστεράς που κράτησε πολλά χρόνια.

(σ.σ: Οι ίδιοι βέβαια δεν το γνώριζαν τότε, αλλά, στην πραγματικότητα σύμφωνα με κάποια σύγχρονη εκδοχή, αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς προκειμένου σήμερα, κάποια από τα εγγόνια τους να μπορούν να διορίζονται στο Δημόσιο…)

 Ήταν ένας μακρόσυρτος και βασανιστικός δρόμος που σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία της χώρας και φωτίστηκε από μεγαλειώδεις στιγμές αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς για έναν καλύτερο κόσμο.

Η Ελλάδα για τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Ουϊνστον Τσώρτσιλ ήταν εκείνη την εποχή, ένα από «τα πετράδια του στέμματος» και για να περιέλθει στην αγγλική επιρροή, έπρεπε να εξασφαλίσει την συγκατάθεση του Ι. Στάλιν και να επιτευχθεί, όπως και τελικά έγινε- ο αφοπλισμός και η στρατιωτική εξουδετέρωση του Ε.Λ.Α.Σ, του μεγαλύτερου αντιστασιακού κινήματος στην Ευρώπη, υπό την ευφυή ηγεσία του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη.

Στη διάσκεψη της Γιάλτας η τύχη της Ελλάδας κρίθηκε σε μια χαρτοπετσέτα κι ο ανυπότακτος Άρης που αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία, κυνηγημένος από το ίδιο του το κόμμα και από τους απηνείς διώκτες του,  προτίμησε την αυτοκτονία, βρίσκοντας θάνατο τραγικό στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα  της Άρτας.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά, η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά, κατάφερε υπογράφοντας μια νέα και πιο βαρειά συνθηκολόγηση, να κάνει τους Αριστερούς, να ντρέπονται να λένε τ΄ όνομά τους… 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman