ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χορεύουμε για να μπούμε στο σώμα του άλλου

Tweet
Share
Tweet
Share

Πέντε σώματα σε επαφή, ένας μηχανισμός δράσης ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η Ίρις Καραγιάν, ο Νίκος Βελιώτης, ο Γιώργος Μαραζιώτης και η ομάδα Ζήτα σε μία ανατρεπτική παράσταση σύγχρονου χορού. Χορεύουν την απόσταση που τους χωρίζει. Σώματα απεγνωσμένα για αφή, ζητούν να εισχωρήσουν και να αφεθούν στη μαγεία του άλλου.  

Στο πνεύμα στήριξης που παρέχει στους Έλληνες χορογράφους, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τη νέα παραγωγή της Ίριδας Καραγιάν και της ομάδας της, με τίτλο «Alaska», από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Η χορεύτρια - χορογράφος Ίρις Καραγιάν και η ομάδα της έχουν χαράξει με σταθερά και προσεκτικά βήματα μια πορεία, που περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς στην Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς διακρίσεις προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε αυτήν τη δυναμική εκπρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού χορού.

 
 

Παίζοντας τρυφερά με τις αισθήσεις

Η βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης, η σχέση του ατόμου με την ομάδα, η κατασκευή της κίνησης και η διαδικασία εξέλιξής της, η εξερεύνηση της δράσης στον χώρο και του ίχνους, που αυτή αφήνει, είναι θέματα, που απασχόλησαν την Ίριδα Καραγιάν σε προηγούμενα έργα.

Στη νέα της παραγωγή, εμπιστεύεται και πάλι έναν από τους μόνιμους συνεργάτες της, τον τσελίστα και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Νίκο Βελιώτη, ενώ, παράλληλα, αποδεικνύει ότι είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες από τον ευρύτερο χώρο των τεχνών, προσκαλώντας τον θεωρητικό τέχνης, επιμελητή εκθέσεων και συγγραφέα Σωτήρη Μπαχτσετζή ως σύμβουλο δραματουργίας και τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη στη δημιουργία του σκηνικού περιβάλλοντος. Μαζί με την ομάδα Ζήτα, πειραματίζονται με τις αισθήσεις και τον τρόπο, με τον οποίο αυτές λειτουργούν σε σχέση με την αντίληψη και την κατανόηση της εικόνας σε κίνηση.

Μπαίνοντας στο σώμα του άλλου

Μέσα σε έναν άδειο λευκό χώρο, πέντε σώματα κινούνται, ευρισκόμενα σε διαρκή επαφή. Κατευθύνουν την προσοχή τους σε μια χορογραφία, που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και, σταδιακά, στον χώρο που προκύπτει, καθώς απομακρύνονται. Γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργούν στενούς οριακούς χώρους, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα. Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία τής επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή.

 
 

Οι χορευτές δουλεύουν με την ιδέα ότι η κάθε κίνηση, που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων, προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close - up), βάζει τον θεατή σε διαδικασία θέασης μιας μικροχορογραφίας. Αυξομειώσεις εντάσεων, εναλλαγές στην ταχύτητα και τον ρυθμό δημιουργούν χώρους δράσης ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό.

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα - χορογραφία: Ίρις Καραγιάν, μουσική: Νίκος Βελιώτης, εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Μαραζιώτης, σύμβουλοι δραματουργίας: Μυρτώ Κατσίκη - Σωτήρης Μπαχτσετζής, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου, παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, εκτέλεση παραγωγής: ομάδα χορού Ζήτα. Ερμηνεύουν: Φίλιππος Βασιλείου, Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Παράλληλες δράσεις

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, μετά την παράσταση.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου: Πρωινή σχολική παράσταση.

 
 

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 10 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman