ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι μπερδεμένα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν κοιτάξετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των πιο παλιών γραφομηχανών, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα πως τα γράμματα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους!

Ποιος αποφάσισε να ανακατέψει τα γράμματα και γιατί το έκανε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κατασκευή της πρώτης γραφομηχανής έγινε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και αποτελούνταν από έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Οι γραφομηχανές από την αρχή της λειτουργίας τους, παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή τα γράμματα συνεχώς μπλόκαραν και κολλούσαν, λόγω της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων.

Η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν να μειωθεί η ταχύτητα των δακτυλογράφων, προκειμένου να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Να σημειωθεί πως το πρόβλημα ήταν πιο έντονο κυρίως με τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Μια λύση που τότε σκέφθηκε ο Latham ήταν να μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο!

Και όλα πήγαν καλά! Η σύλληψή του ήταν μεγαλειώδης και η επιτυχία της σύντομα φάνηκε και στην πράξη. Όπως αποδείχθηκε, τελικά το μπέρδεμα ήταν αποτελεσματικό.

Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.