ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πίκρα και αχαριστία εισέπραξαν οι ήρωες του ΄21

Tweet
Share
Tweet
Share

Κορυφαίες προσωπικότητες και ήρωες του επαναστατημένου γένους, είχαν οικτρό τέλος. Πέθαναν περιφρονημένοι και πάμφτωχοι, χωρίς να βρουν δικαίωση εν ζωή για τους πολύτιμους αγώνες τους.

Δε χρειάζονται περαιτέρω σχόλια για τον κατάλογο που ακολουθεί. 

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:Ο μεγάλος Αρχιστράτηγος, το μυαλό της Επανάστασης, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από την Αντιβασιλεία των πραιτοριανών του Όθωνα. Ο Όθων του έδωσε χάρη και πέθανε από συμφόρηση το 1843 σε ηλικία 73 ετών παραμελημένος και παραγκωνισμένος.

Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς ο Τουρκοφάγος):Πέθανε το 1849 άρρωστος και τυφλός σε ένα ημιυπόγειο στον Πειραιά σε ηλικία 68 ετών, εγκαταλειμμένος απ’ όλους. Πάμφτωχος όπως και η οικογένεια του που «απέθνησκε της πείνας» κατά τον ιστορικό της εποχής.

Γιάννης Μακρυγιάννης:Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση, αλλά κυρίως στην λαϊκή εξέγερση στις 3 του Σεπτέμβρη για την παραχώρηση Συντάγματος από τον μονάρχη Όθωνα. Καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και έμεινε φυλακισμένος και σε απομόνωση επί τριετία (1851-1854). Πέθανε από τις κακουχίες γεμάτος πληγές το 1864 σε ηλικία 67 ετών.

Ανδρέας Λόντος:Ο πλούσιος πρόκριτος των Καλαβρύτων, συμπρωταγωνιστής του Μακρυγιάννη στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος. Αυτοκτόνησε το 1846 σε ηλικία 62 ετών «μη δυνάμενος να ανεχθεί την ένδεια του».

Μαντώ Μαυρογένους:Η πλούσια αρχόντισσα της Μυκόνου διέθεσε όλη της την περιουσία για τον μεγάλο Αγώνα. Πέθανε φτωχή και εγκαταλειμμένη από όλους κι από τον μεγάλο της έρωτα, τον πρίγκιπα Υψηλάντη, σε ηλικία 44 ετών από τύφο στην Πάρο το 1840!

Νικόλαος Κριεζιώτης:Ο ήρωας του ξεσηκωμού και της επανάστασης στην Εύβοια. Καταδιώχτηκε από το οθωμανικό καθεστώς και κρύφτηκε αυτοεξόριστος στην Σμύρνη όπου πέθανε σαν απλός και ανώνυμος το 1853 σε ηλικία 68 ετών.

Παναγιώτης Σέκερης:Διέθεσε την περιουσία του για την χρηματοδότηση της οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας. Το 1830 πέθανε πάμφτωχος στο Ναύπλιο όπου είχε διοριστεί σε μεγάλη ηλικία ως τελώνης για να εξοικονομήσει τα στοιχειώδη για να επιβιώσει.

Μη λησμονούμε το φρικτό τέλος του Οδυσσέα Ανδρούτσου που τον κατακρήμνισε ο Γκούρας από τα τείχη της Ακροπόλεως και τη φριχτή δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια από τους Μαυρομιχάληδες η οποία έδειξε εξαρχής τον δρόμο που θα έπαιρνε το νεοσύστατο κράτος. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman