ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ενημερώσου κι εσύ για τη διπολική διαταραχή

Tweet
Share
Tweet
Share

Στις 30 Μαρτίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια ημέρα Διπολικής διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης). Είναι και η ημέρα γέννησης του Vincent Van Gong ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική για να θυμόμαστε τους ανθρώπους που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders).

Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης & εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία). Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση. Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της.

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής οργανώνοντας μία σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού.

Συνοπτικά οι δράσεις που θα λάβουν μέρος:

1. Ενημερωτική ημερίδα με θέμα τη θεραπεία της Διπολικής διαταραχής (ελεύθερη είσοδος)

(16 Απριλίου Σάββατο 12:00 - 4:00 μμ, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα)

2. Δωρεάν ψυχομετρικές εξετάσεις διάθεσης για ανθρώπους που έχουν δυσκολίες με την διάθεσή τους

(Καθόλη τη διάρκεια του Απρίλη με τηλεφωνικό ραντεβού στα γραφεία της ΕΔΟ)

3. Ψυχαγωγική ταινία και συζήτηση με θέμα τη Διπολική διαταραχή

(Λέσχη Κινηματογράφου, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα)

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της πληκτρολογώντας το παρακάτω link: http://register.bipolar.gr ή τηλεφωνικά στο 210-8815970

Σχετικά με την ΕΔΟ

H EΔO είναι η πρώτη επιστημονική εταιρεία στήριξης για τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και την κατάθλιψη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2008 στη μνήμη του Γεωργίου Μάλλιαρη, πατέρα, καθηγητή και διπολικού ασθενή. Αποστολή της είναι η ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και η προαγωγή της διπολικής και συναισθηματικής υγείας μέσα από προγράμματα στήριξης, ενημέρωσης και προάσπισης. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 διπολικοί ασθενείς και 600.000 ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman