ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πρωταπριλιάτικο ψέμα... είναι για καλό!

Tweet
Share
Tweet
Share

Από λαογραφική άποψη η Πρωταπριλιά είναι η πιο ενδιαφέρουσα μέρα αυτού του μήνα. Σχεδόν παγκόσμια συνήθεια να λένε ψέματα οι άνθρωποι και να ανταλλάσουν μεταξύ τους ψευδείς ειδήσεις. Αμφίβολη η προέλευση αυτού του εθίμου, υπολογίζεται ότι έφτασε στην πατρίδα μας από την Δυτική Ευρώπη, κατά μια άποψη από τη Γαλλία το 13ο αιώνα ενώ κατά μια άλλη από τις Κελτικές Χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία) κ.α.

Στην Ελλάδα η συνήθεια να λένε ψέματα δεν ήταν άγνωστη και αποτελούσε από παλιά ένα εύσχημο μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας επιτυχίας, καλής θετικής ενέργειας και βοήθειας στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, με βάση την αντίληψη ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει το κακό και τις δυνάμεις που βλάπτουν.

Η Πρωταπριλιά και η Πρωτομαρτιά ως «Πρωτοχρονιές», παλαιότερα, αλλά και ως η αρχή της άνοιξης έχουν συνδεθεί με αυτά τα ψέματα για να στρέψουν αλλού την προσοχή του κακού. Λένε ψέματα, όχι μόνο για να το διώξουν και να το ξορκίσουν αλλά και προκειμένου να τελειώσουν με επιτυχία δύσκολες εργασίες, όπως το βάψιμο των νημάτων, την παρασκευή εφτάζυμου ψωμιού, την εκτροφή μεταξοσκώληκα και άλλα. Το ψέμα το θεωρούσαν ότι αποσπά την προσοχή των δυνάμεων του κακού.

aprilis 2

«Την Πρωταπριλιά είχανε σε καλό να γελάσ΄νε τον άλλονα, για να κάμ΄νε τα δέντρα καρπό. Μα που γελιούντανε το είχε σε κακό. ‘Ολο τον χρόνο θα ήτανε». Στην περιοχή της Καστοριάς «την Πρωταπριλιά γελούν για να προκόψουν τα μελίσσια»

Πίστευαν ότι ο «γελασμένος» θα είχε «γρουσουζιές όλο τι χρόνο» και φυλάγονταν να μην τους ξεγελάσουν. Όποιος όμως κατάφερνε να ξεγελάσει τους άλλους θεωρούνταν τυχερός για όλη τη χρονιά.

Από τον περασμένο αιώνα ακόμα και τα έντυπα και οι εφημερίδες υιοθέτησαν το πρωταπριλιάτικο αυτό έθιμο και μετέδιδαν εκείνη την ημέρα με επιτυχία ψευδείς ειδήσεις και φάρσες.

aprilis 3

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman