ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τέσσερα γραμματόσημα για μια Επέτειο

Tweet
Share
Tweet
Share

Μια καλαίσθητη αναμνηστική σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων για την επέτειο των 175 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Για 73 χρόνια, δηλαδή από το 1900 έως και το 1973, το Κεντρικό Κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων είχε την έδρα του στο Μέγαρο Μελά. Στο Μέγαρο Μελά, ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Εθνικής Τράπεζας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έγινε και η παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς τεσσάρων γραμματοσήμων με αφορμή μια επέτειο - την επέτειο των 175 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου του 1841, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος «περί συστάσεως της Εθνικής Τραπέζης». 



Τα τέσσερα γραμματόσημα έχουν άμεση σχέση με την ιστορική διαδρομή της τράπεζας αλλά και με την ίδια την πλατεία Κοτζιά (παλαιότερα, πλατεία Λουδοβίκου) όπου βρίσκονται πέραν του Μεγάρου Μελά, το παλαιό και το νέο κτήριο διοίκησης. Κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της σειράς και ημέρα της επετείου (30 Μαρτίου) στα κεντρικά ταχυδρομικά καταστήματα οχτώ πόλεων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο και Ερμούπολη Σύρου) οι φιλοτελιστές είχαν την ευκαιρία να σφραγίσουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με αναμνηστικές σφραγίδες οι οποίες μάλιστα ήταν και διαφορετικές για κάθε πόλη.



Στην παρουσίαση η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, προανήγγειλε μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 175 χρόνων από την ίδρυση της τράπεζας και επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Aπό τα πρώτα της βήματα η Τράπεζα ήταν μια εξωστρεφής, παγκοσμιοποιημένη τράπεζα, καθώς άλλωστε το 42% των μετοχών της ανήκε σε 113 ομογενείς από 12 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το 1926 ξεκινά να δραστηριοποιείται στην Αμερική.

Η πορεία της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από τους αιώνες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ιστορία του Ελληνικού κράτους. Μία παράλληλη διαδρομή, μία συμπόρευση, που μέσα από καίριες δραστηριότητες και παρεμβάσεις της Εθνικής Τράπεζας, την έχουν καθιερώσει, όχι ως μια ακόμη Τράπεζα, αλλά ως έναν θεσμό του τόπου μας: ως την Εθνική Τράπεζα όλων των Ελλήνων».



Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ,  Κωστής Μελαχροινός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Οι σχέσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την Εθνική Τράπεζα δεν περιορίζονται στην επετειακή έκδοση που έγινε αλλά επεκτείνεται και στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της “Ασπιώτης ΕΛΚΑ” που περιλαμβάνει τις εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων της περιόδου 1913-1983 και τώρα ταξινομείται και αναδεικνύεται από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας». Πρότεινε επίσης στην Εθνική Τράπεζα «να αναλάβει τη λειτουργία Ταχυδρομικού πρακτορείου στο ισόγειο του Μεγάρου Μελά, στο χώρο που για 73 χρόνια λειτουργούσε το Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman